понеделник, 9 януари 2017 г.

Компир чорба

Ето това е май първата манджа, която съм приготвила през живота си. Била съм може би 7-8 клас. Научила съм я от моята баба, на която съм кръстена. Много простичка гозба, с продукт, който е един от най-ползваните в селото, където е родена моята баба, пък и въобще българина си обича картофи, или компир, както казваше баба. Вече този диалект се е загубил, възрастните вече ги няма, а младите хора не говорят така. От време на време ми изниква някоя дума от детството и ми става мило...
След всичките тежки трапези по празниците май дойде време на нещо постничко и леко. Пригответе си и се насладете, а ако картофите ви са от самоковския край ще усетите точно онзи мой вкус от детството.


Продукти:
1 кг картофи
1-2 глави лук
сол
1 с.л. червен пипер
1-2 с.л. брашно
олио
магданоз/копър/чубрица



Приготвяне:
Лука се задушава в олио да прозрачност. Прибавят се нарязаните картофи, бърка се да се позапържат в мазнината. Добавя се брашното, бърка се,  червения пипер и веднага водата, около 2 литра или до желана гъстота. Оставя се да къкри на слаб огън, картофите да се разварят и дадат допълнителна плътност. Баба добавяше чубрица, аз понякога слагам магданоз, но в къщи не обичат и затова най-често поръсвам с копър, въпрос на вкус.
Простичка селска чорбица, с продукти от градината.




4 коментара:

  1. Веси,
    много лека, простичка и вкусна супа.Тази дума компир по нашия край не съм чувала да я употребяват, но е интересно това название.Топла, сгряваща и вкусна селска чорбица.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Аз това и казах по-горе, че вече се загуби сякаш и типичния диалект по различните области, на село вече почти няма останали възрастни хора, а младите не говорят така. Дори и аз бях забравила тази дума, а следващите поколения пък съвсем няма от къде да я чуят.

    ОтговорИзтриване
  3. Вече два пъти я приготвям по твоята рецепта, Весе😀

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това си е комплимент:), особено за простичка рецепта, като тази.
      Но права си - винаги е вкусна!
      Сега имам нова любима - наскоро пуснах, картофена пак, но с добавка на елда.

      Изтриване