събота, 18 юли 2015 г.

Бабината каша от киселец

Едно бързо и много лесно ястие, което носи спомени от детството...
Прекарвах ваканцията на село, при баба и дядо. Детство, изпълнено с игри на воля, спокойствие, много прочетени книги до 2-3 часа през нощта в задната стаичка на втория етаж...Баба и дядо си лягаха рано и не ми оставаше нищо друго, освен да чета, имаше в читалището библиотека, от там вземах книгите, една подир друга. После спинках до обяд, позавъртах се в къщи и излизах на игри и разходка с приятелки...Баба, между селската работа - градини, животни - все гледаше да приготви нещо бързо за хапване. Много е вкусна тази каша, опитайте я!


Бабината каша от киселец







Продукти:
200-300 г киселец
парче сланина - около 100 г (може и  олио, но така е най-вкусно, уверявам ви)
4-5 с. л. брашно с връх
3 яйца
200 г сирене
литър прясно мляко
Нарязваме на кубчета сланината и я слагаме в дълбок тиган, докато се запържи и придобие златистокафяв цвят на средно силен котлон. Добавяме нарязания предварително измит и отцеден киселец и бъркаме да се задуши 2-3 минути.





Добавяме натрошеното сирене и след минута брашното, като бъркаме непрекъснато. Постепенно наливаме разбитите заедно с млякото яйца, като продължаваме да бъркаме, докато стане гладка каша, но не повече от 5-10 минути.



Ако сместа е прекалено гъста, може да се разреди с малко вода. Не се соли, достатъчни са сланината и сиренето.







Преди години кандидат зетя я приготви и спечели награда от в-к "24 часа":)







14 коментара:

  1. Изглежда много апетитна тази каша, Веси! И ако ми попаднат киселец и сланина едновременно задължително ще я приготвя. Браво и на кандидат зетя, че се включва в готвенето! Спокойна и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, благодаря! Сега е времето на киселеца, възползвай се, пък може и без сланинка.

      Изтриване
    2. Теди,сланина и киселец-няма как да ти паднат наведнъж.Имам си сланинка от зимата,даже си кътам и едно парче,да си мажа скарата и барбекюто-лятоска..Та..вчера сготвих това ястие-уникално!

      Изтриване
    3. Много се радвам, че ви е допаднало ястието, на нас е любимо. Навремето баба си имаше в качето, в мазето и лятото сланина. Сега аз съхранявам във фризера целогодишно.

      Изтриване
  2. Прииска ми се да я направя и опитам, Весе. За жалост в момента нямам нито киселец, нито сланина (не че съм фенка на сланината, но за идеята...)“ Ако ми попаднат, ще се гостим вкъщи с бабината ти каша. Изобщо тези бабини селски манджи са голяма вкуснотия, знам го от личен опит... :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, кислец сигурно има по пазара, аз си го брах от село, не пропускам, макар и рядко да ходя. А сланинката оз зимата се каним да ходим и да си вземем, та чак сега успяхме:) Опитай без нея, пак е вкусно.

      Изтриване
  3. Огладнях при вида на тази каша, Веси!
    Бабините,мамините манджички ето това е храна за душата.
    А и да си го кажа- зет като мед...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, така е - вкус на детство!
      А зетя...от него се иска само да обича безрезервно дъщерята и ще е по-ценен и от меда:))

      Изтриване
  4. Веси, няма начин да не ни хареса Бабината каша, щом има запържена сланинка. Колкото и да я отричат сланината за мен си остава една наистина много апетитна храна. Използвам я често особенно за приготвяне на летните ,,буламачи'' :)) И хич да не ми казват колко била вредна..., а в същото време магазините да преливат с пушени меса.
    Поздрави и си хапнете със здраве кашичка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, радвам се, че ти хареса тази простичка, но много вкусна гозба. И аз обичам сланинка и не вярвам да е вредна, навремето основно това са похапвали или поне не повече от днешните "боклуци", заливащи пазара, както ти казваш.
      Ще чакам с интерес твоите "буламачи, забъркани със сланинка и ще бързам да ги приготвя и аз, заредила съм фризера с доволно количество.

      Изтриване
  5. Като прочета "бабина" веднага се залепвам да прочета за каква вкуснотия става въпрос, защото не се и съмнявам, че ще е нещо интересно! Тази каша не ми е позната, но определено ще е много вкусна и си я записвам, като набавя продуктите.
    Хубав ден, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, и аз съм така с бабините рецепти! Носят спомени - това е най-важното, пък са и вкусни, с простички продукти! Ще се радвам да опиташ и одобриш:)

      Изтриване
  6. 😯Ужас! Тая статия все едно аз съм я писал. Ваканцията, игрите (белите:)), спокойствието, книгите до 2 - 3 ч.; спането до обяд... и същата бабина каша!
    Всичко това се случваше в средата на 80те в Костенец♥️...
    (и също, още си я правя от време на време за което специално съм си посадил киселец:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че и Вас върнах в спомените, незабравими са! Аз нямам къде да си посадя киселец, но си го купувам вече.

      Изтриване