понеделник, 18 януари 2021 г.

Меломакарона с извара

 Това е една рецепта на Мария Христоу. Отдавна се каня и за първи път правя тези традиционни гръцки сладкишчета. Уви, не можахме да им се насладим, само ги опитахме пресни. Подведох се, че по принцип са доста трайни, но не съобразих, че с тази плънка трайността им намалява значително. Оставих ги да отлежат за Коледа, като направих две седмици по-рано. Когато отворих кутиите бяха мухлясали и ги изхвърлих. Но смятам, че заслужавт място в блога ми и ще си чакат реда да ги приготвя отново и да ги хапнем по навреме.


За тестото:
200 гр сок от мандарини
260 гр зехтин
25 гр масло
1 с.л. пудра захар
½ ч.л.сода бикарбонат
¼ ч.л. канела
настъргана кора от мандарина
600 гр. брашно


За плънката:
300 гр извара
60 гр пудра захар
¼ ч.л. канела
½ ч.л. настъргана кора от мандарина



За сиропа:
250 гр вода
350 гр захар
остатъците от настърганите и отцедени мандарини
1 пръчка канела
50 гр мед

За наръсване:
200 гр орехи,  смлени


Приготвяне:

Първо се приготвя сиропа. В тенджера се смесват захарта, водата, канелата и остатъците от мандарините. Вари се на силен котлона и не се разбърква често, защото ще започне да се захаросва. Когато заври се отстранява от огъня и се добавя меда, оставя се да се охлади.
Всички продукти за плънката се смесват до хомогенност.
Приготвя се тестото.
Мокрите съставки се смесват в голяма купа, добавят се пудрата захар, подправките и содата. Разбърква се леко и след това се прибавя на 2 части пресятото брашно. Забърква се на ръка тесто, без да се разбърква продължително – това е тайната на сполучливо тесто за меломакарона, според Мария. Разделя се тестото на 4 части. От всяка се оформят 8 меломакарона – общо 32 броя. 
Включва се фурната да загрява на 180 градуса. 
От всяко парче тесто се оформя топче, което се сплесква на кръг. В средата му  се слага от плънката. Тестото от двете страни на плънката се загъват върху нея и краищата му се съединяват. Притискат се леко с пръсти, така че тестото да се „слепи“ и плънката да се запечата в него. Така оформени сладките се нареждат на разстояние една от друга, в тава застлана с хартия за печене. Пекат се около 30 минути или докато се зачервят до приятно златисто. 
Изпечените меломакарона веднага се потапят (на части) в сиропа и престояват в него за 1-2 минути, като  се обръщат 1-2 пъти. Изваждат се с решетъчна лъжица и се нареждат в подходяща чиния. Поръсват се с орехи. В сиропа се слага следващата партида меломакарона и процедурата се повтаря. Ако ви останесироп, сгъстете го на котлона и го разпределете с лъжица върху меломакароната.Добре е да престоят поне 12 часа, преди да се консумират. Аз ги опитах единствено няколко часа след приготвянето, но пак си бяха много вкуснички!

2 коментара:

  1. Не съм правила подобни сладки Веси макар,че ми се иска да пробвам.Чудесни рецепти за тази цел има в блога на Мария.Чудесни са се получили и твоите, просто трябва опит и в тази насока.
    Поздрави от сърце !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, още ме е яд, че ги оставих да се развалят, с такова вкусно очакване отворих кутията...

      Изтриване