петък, 20 ноември 2020 г.

Сладко лютив сос по тайландски




Намерих го пак при Пейч

Мъжа ми страшно много го хареса, жалко, че приготвих само една доза.



Продукти:
15 люти чушлета рибки
250 мл домашен малинов оцет
6 скилидки чесън
20 мл червено вино
340 г захар
¼ ч.л. смачкани зрънца кориандър,
2 щипки смлян чер пипер
2 ч.л. сол.




Начин на приготвяне:
Чушлетата измивате и почиствате от семките и дръжките. Поставяте в блендер и пасирате с чесъна да станат на пюре със ситни парченца.Загрявате на силен огън оцета, виното и захарта. Като кипне прибавяте пюрираните чушлета, подправките и солта. Намалявате огъня и варите докато достигне гъстотата на сироп, около 30.Напълнете в шише и затворете, съхранявайте в хладилник.

Ако приготвите по-голямо количество може да съхраните за зимата, като сложите и лимонтозу преди да свалите от огъня и обърнете с капачките надолу.

Опитайте с месце, и с всичко, което ви хрумне:)

 




4 коментара: