понеделник, 24 август 2020 г.

Хляб със смокини и пипер


Нямаше как да не приготвя магичния хляб от книгата "Ябълково вълшебство. 

"По това време на годината усещаше липсата на баба си Мери най-силно. Беше на двайсет и четири, когато я изгуби. Случи се преди двайсет години, но понякога Клеър усещаше аромата на хляба със смокини и пипер..."

Приготвих с пресни смокини, но мисля, че със сушени ще е по-добре, ще опитам и с тях.


Хляба не е за всеки вкус, но за такива кулинарни откачалки, като мен си беше предизвикателство да приготвя и опитам, интересен е, леко лютивичък, но балансиран със сладостта на плода, от пресните смокини стои леееко клисав, около тях.


Хляб със смокини и пипер


Необходими продукти:

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно 
1 ч.ч. обикновено брашно
1/2 ч.ч. брашно от спелта
1 чаени лъжички смлян черен пипер
1 чаени лъжички морска сол
7 грама суха мая
2 супени лъжици зехтин
1 и 1/2 ч.ч. топла вода
1 и 1/2 ч.ч. нарязани смокини


Начин на приготвяне:

Разбъркайте брашното, черния пипер, солта и маята със зехтина и водата, за да се образува меко тесто. Омесете върху леко набрашнена повърхност за 10 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Сложете го в намазнена купа и оставете на топло място за 1 час или докато удвои размера си.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Омесете тестото отново, след като удвои размера си, като добавите смокините. Придайте овална форма и поставете в тавичка, покрита с леко набрашнен лист хартия за печене. Направете разрези по горната част на тестото и поръсете с малко брашно. Оставете да втаса непокрито за 10-15 минути в топла стая, докато леко набъбне.
Изпечете хляба  за 40-45 минути или до готовност, след което охладете, нарежете на филийки и сервирайте.


Само да кажа, че по отношение на този хляб имаше плескане по челото:)

След ден-два, макар да си беше още годен за ядене, нарязах останалия хляб на филии и приготвих сухари, вкусни се оказаха за хрупане! Май снимах, но не намирам снимките, ако намеря, ще добавя.

4 коментара:

  1. Веси,
    допадна ми много тази рецепта.Чудесен хляб се е получил.И аз мисля,че със сушени смокини ще е по - добре.А може и малко стафиди да се добавят.
    Поздрави и весело и спокойно лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! Сигурно ще опитам и със сушени.

      Изтриване
  2. Много харесвам шантави рецепти:) Поздравления!

    ОтговорИзтриване