понеделник, 16 декември 2019 г.

Колачета с газирана вода

Помня, като дете - баба винаги приготвяше колачета, откъсвайки тесто от постната питка, за нас с брат ми, а и да има за коледарите на другия ден. 
Аз правя колачета по рецептата на Диани от няколко години, винаги стават чудесни!

Колачета с газирана вода - 16 бр


Продукти:
2 ½ ч.чаша брашно
¼ ч.чаша вода, хладка
15 гр. прясна мая
¾ ч.чаша газирана вода
1 с.л. олио
1 к.л. захар
½ ч.л. оцет
2 к.л. сол
1 ч.л. мед

още:
брашно за доомесваене и оформяне
2 с.л. олио

Приготвяне:
Маята се разтваря в ¼ ч.чаша хладка вода и 1 к.л. захар, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до кипване. В съд се смесват брашното и солта, налива се шупналата мая, газираната вода, меда, оцета и олиото. Омесва се в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, пластично тесто., аз меся в машината за хляб или с робота.
Оставя се да втасва около час -1 ½ часа в затворен  и намазан с олио съд.

От тестото се късат топчета, с големина по желание и се оформят колачетата.

Втасват отново зa около още 15 мин., до увеличаване на обема.
Намазват се с олио или вода.

Пекат се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 
20-25 мин.до зачервяване.



2 коментара:

  1. Веси,
    и моята баба правеше навремето колачета от обикновено тесто с мая.Но ние май вече ги позабравихме.Няма ги едновремешните коледари, а и хората много пееха тогава.
    Сега нито пеят, нито свирят на музикален инструмент.Тъжни са хората макар,че материално са задоволени.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели, по-затворени станаха хората, а пък в София никакви коледари от години няма, то и по селата май няма вече, а хубави са тези традиции...

      Изтриване