понеделник, 25 март 2019 г.

Благовещение



Благовещение или Благовец е християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. Празнува се винаги на 25 март. 

Празникът съвпада с началото на пролетта и затова се приготвя и „нещо зелено“ . Пече се пита, която се намазана с мед и се раздава на съседи и близки.

Пожелавам на мен и близките ми здраве и дълъг живот, отварям всичките си сетива и си пожелавам божията благодат да изпълва винаги дома ми! Нека получавам само благи вести за рожбата си, нека има не само моята, но и божията закрила!

Нека блага вест споходи всички мои приятели и добри хора, които живеят в хармония и с чисти сърца!
И по-специално пожелавам на една моя скъпа приятелка нов дом и да усети чудото на майчинството.
На друга - да намери своята половинка и създаде свое семейство.
На трета - също да стане майка!
И трите (те ще се досетят), го заслужават, аз им го желая от сърце! 
Нека магията на Благовещение превърне в реалност всички мои пожелания!

Каня ви - Питка "Калинка" с мед, крем супа от коприва със застройка, пролетна яхния от пиле със сиврия, баница с извара и праз лук и салата от извара и броколи. Десерта е руло с таханов крем.
Снимките са от миналата година!












9 коментара:

  1. Прекрасна празнична трапеза, Весе -
    прекрасни празнични пожелания, присъединявам се и аз:
    Нека Божията благодат да изпълва домовете ни и магията
    на Благовещение да превърне в реалност мечти и желания!
    Сърдечни поздрави и хубави пролетни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги намираш време, Дианка да надникнеш и да кажеш добра дума, да изкажеш искрени пожелания и да похвалиш за положени усилия...благодаря!

      Изтриване
  2. Нека за всички ни благи вести да има! Нека сме здрави и благословени с обичани близки хора около нас!
    Честит празник, Веси!
    Хубава и успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    Честито Благовещение ! Божията майка е била избрана, защото нейните родители са пребивавали в пост и молитва 40 дни, дали са пост и обет - обещали са дъщеря си на Бога.Затова всички желания на Божията майка са Били изпълнени от Бога.Но и тя е изпълнила Волята Божия - да роди СИН - Спасител на човечеството.Затова и всички, които желаят желанията им да се сбъднат трябва да правят нещо за Бога - да постят, да се молят, чисто да живеят в съгласие с Божиите заповеди и да обичат искренно и от сърце всички хора - и лоши и добри.Най - ценното нещо е човек да се моли за враговете си.И аз се присъединявам към твоите пожелания към приятелките ти, но нека се замислят и ако е нужно да променят нещо в себе си за да им изпълни и Бог желанията.
    Честит благословен и мирен празник ! Мир, благоденствие и благодат във всеки български дом.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз много се възхищавам на твоята доброта, на уникалните ти природосъобразни рецепти, които споделяш, заедно с богата информация за продуктите и техните качества. Радвам се, че те познавам и за много неща мнението ни съвпада.
      Аз съм споменавала, че не съм религиозна, смятам, че религиите повече пречат, отколкото помагат на хората, но вярата е друго нещо!
      И аз няма да спра да вярвам, въпреки всичко - в доброто!
      И няма да спра да се опитвам да се боря с лошото, да не се примирявам...по един или друг начин.
      Не бих се и съгласила да обичам лошите хора!
      Да бих им дала шанс да се променят, бих им помогнала, но не бих ги оправдала, не бих им простила лошото, освен ако не се разкаят и осъзнаят.
      Жените, към които отправих пожеланията си, са добри хора, вярвам, че ще получат своето щастие, именно защото го заслужават...
      За съжаление не са малко онези, които не заслужават да бъдат обичани, да бъдат майки, но са...
      Те нито са се молили, нито са постили, нито са живели според морала и ценностите, уви...
      Може би не съм права, моята баба беше като теб - готова да прости на всички, в мен обаче е заложено "силно да любя, но и силно да мразя":))
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Веси,
      и аз така разсъждавах като теб, но не бива да съдим.Само Бог знае и може да съди.Наше задължение е да обичаме и да прощаваме , защото с " какъвто съд съдим с такъв ще ни се отсъди ".А Христос е прощавал грехове именно на хората, които са се разкаяли и са се осъзнали.Св.Цар Давид се покая и от него произлезе Христос.Така,че трябва да пазим Православието !
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Честито Благовещение, мила Веси! Присъединявам се към пожеланията ти към твоите приятели и им желая желаната блага вест да ги споходи и тях! Бъдете здрави и щастливи! Трапезата ти е чудесна, пресъздава семейният уют и любов към приготвяне на храната за близките. Няма значение, че е от миналата година, едно и също показва. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване