събота, 5 март 2016 г.

Ястие от Априлци - Сланина с лук и яйца

Днес по телевизията показаха празника на ракията и сланината в Априлци:)) Както знаете, не сме по ракията, но едни баби бъркаха в огромен тиган лук и сланина...Малко по-късно се обадих на моята приятелка Танчето, която е от там и също е присъствала на празника. Тя ми каза основните съставки на това традиционно за там, но позабравено простичко ястие. Обеща да попита за по-точна рецепта и име, но кой ти да чака...Спретнах го по моему за късен обяд и много ни хареса. Ако очаквате да е здравословно - не е:(, но е вкусно!







Продукти за 2 порции:
парче осолена шарена сланина - 10/10 см
1 стрък праз
1 глава кромид лук
4 яйца



Приготвяне:
Сланината се нарязва на зарчета и се слага в тиган с незалепващо покритие. Добавя се лъжица-две вода. Оставя се да се позапържи сланината, да се зачерви, излива се излишната мазнина и се добавя нарязания праз и кромид. Отново се добавя малко водичка, да се позадуши и позапържи.  Добавят се разбитите яйца, още няколко обърквания с лъжицата и...се облизвате пред празния вече тиган:))




8 коментара:

  1. Вкусно е....,знам:)!По нашия край бъркани яйца със сланинка са класика,даже баба ги предлагаше с дресинг:)от счукан чесън и оцет!Поздрави,Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иха, чудесна идея с дресинга...те бабите едва ли така са му викали, но важни са съставките:)

      Изтриване
  2. О, много обичаме яйца. Бъркам ги с чушки, с лук, със зеленце..., защо не съм пробвала със сланинка. Скоро ще е! Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние ги обичаме! Обаче напоследък не се сещам за тях, а са чудесни за бърза вечеря.Аз пък не съм пробвала със зелееее, ама кисело ли, прясно ли, Петя, хайде, сподели:).

      Изтриване
  3. Нещо смътно си спомням, че съм яла нещо подобно, но доста отдавна. Наистина е много вкусно.
    Веси, много се радвам че сподели тази рецепта. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, ти знаеш, тези позабравени стари, простички рецепти са си вкусни. Пък и навремето здрави са били хората, нищо че сега ги отричат, като нездравословни...

      Изтриване
  4. Веси,
    сланината и свинската мас са използвани от българина преди години и основно това е била мазнината за готвене.Св.мас не изгаря и е по - здравословна за пържене и готвене, отколкото рафинираното олио.Олиото е в това отношение един много нездравословен продукт.
    Срещала съм подобно ястие, но със суров бекон навремето при едно гостуване в Германия.Но старата българска кухня си е класика.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз да си призная обичам сланинка, мас - не, но наистина не мисля, че са толкова вредни, колкото се твърди. Навремето, както казваш масово се е консумирала тази мазнина, но сърдечно-съдовите заболявания са били далеч по-малко!

      Изтриване