събота, 30 декември 2023 г.

Гъбена каша


След всички меса и тежки мезета от два дни ми се хапва нещо по-леко и не мога да измисля какво. Но днес в Билла, едни мини печурки направо ме подканяха да ги купя. И за вечеря се превърнаха във вкусна каша, и то за нула време.


Необходими продукти:

250 гр много дребни печурки (естествено може да нарежете големи)
1 лава лук
щипка чесън на прах
1 с.л. масло с връх
3-4 с.л. олио
2-3 с.л. брашно
бял пипер
сол
кубче зеленчуков бульон
вода
1/2 ч.ч. прясно мляко
мащерка
пресен магданоз



Начин на приготвяне:

В тенджера стопявам маслото в олиото, като се сгорещи добавям цели дребните гъбки, да се позапържат, прибавям и лука, да стане стъклен, към кремав, следва брашното, пипера и чесъна на прах. Хубаво бъркам да се зачерви добре брашното и  бързо добавям около 2 литра студена вода (сложете по-малко и ако е нужно разредете), бъркам непрекъснато, докато заври. Тогава добавям бульона, мащерката и ако е необходимо сол. Когато поври постепенно наливам от прясното мляко, внимавейте да не се разреди пракалено. Поднасям поръсено с нарязан на ситно магданоз (моята порция)








Няма коментари:

Публикуване на коментар