четвъртък, 29 юли 2021 г.

Пампорово Кулата Снежанка

Края на май 2021 г.

За първи път сме в тази част на Родопите, около Смолян.

Родопите се намират в Южна България, част от Рило-Родопския масив. Името на планината е с тракийски произход.  Общата площ на Родопите е 18 000 кв. км.  Най-високият връх на Родопите е връх Голям Перелик - 2191 м. От планината извират реките Арда, Въча, Чепинска, Стара река, Върбица.

За първи път отсядаме в курорта Пампорово, разбира се зимата не ни е предпочитан сезон, както и планината. Затова избираме края на май, просто като бягство от ежедневието и града за 5 дни.

Пампорово е планински курорт в България. Разположен е в Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Курортът разполага с добре поддържани ски-съоръжения и ски-писти, туристическият зимен сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април. Летния - от средата на юни. Ние попаднахме между двата натоварени сезона, Пампорово е направо празно - екстра, тишина и спокойствие, макар и с неработещи лифтове, тъкмо възможност да походим пеша.

Огромни по над 150 метра иглолистни дървета.
Центъра на Пампорово, отседнали сме току под връх Снежанка, пеша по пътя се разходихме до центъра. Почти всичко е затворено.


На втория ден започваме голямото катерене по пистата до връх Снежанка, озорихме се, но успяхме за 90 минути, на слизане за 40 минути. Отправната точка е от тук:)Връх Снежанка е разположен на около 15 км от град Смолян,  Пампорово е  в неговото подножие. Това е и най-високият връх в курорта. Със своите 1926 м. Снежанка привлича целогодишно туристи. През зимата любителите на ски , сноуборд и моторни шейни използват изградените писти. От самия връх тръгват и няколко въжени линии. През лятото пък туристите са привлечени от отличните условия за пешеходни преходи, риболов и други.Пътят до върха е асфалтиран,  поддържан и обозначен. И сняг тук таме имаше, но иначе улучихме прекрасно време.На върха е изградена телевизонна кула, чието строителство е започнало през 1973г.  и е завършило през 1978г. Оттук БНР и БНТ започват да излъчват своите предавания още през 70-те години на миналия век. Входът за разходката из кулата струва 10 лв.  На входа се предлагат се различни сувенири, ние си купихме истински медени родопски звънци, с вълшебен звън.
Изкачването до горе се извършва с асансьор. 
Кулата е с височина 156 метра. На най-високата част на кулата е разположено кафе-панорама на 2019м. надморска височина с невероятна 360 градусова панорамна гледка към Родопите. Изумителна е гледката, уверявам ви. Над облаците сме.


При ясно време пред очите ви се разкрива цялата Студенецка седловина и  планинските върхове на родопския рид Чернатица, обрасъл с вековни ели, борове и смърчове. На юг се виждат Смолянските езера, а в далечината е гръцката част на Родопите. На запад се издига връх 
Голям Перелик, в чието подножие се намират китните села Стойките и Гела. Оттук се виждат Рила и Пирин, а на север и Стара планина. От изток се вижда платото Рожен, заедно със купола на Роженската обсерватория. Имаме страхотен професионален руски бинокъл, но съжалихче, че не се сетихме да го вземе от София.


Пихме коктейли, хапнахме, снимахме се и...обратно надолу, че дъжд се очакваше да рукне, а ние сме пеша..Е, не ни заваля, прибрахме се спокойно.2 коментара:

  1. Веси,
    само съм минавала през този район връщайки се от Смолян.Много красиво курортно местенце.В Смолян и околностите има и много билки и диви плодове, които не се срещат на друго място.А за мен Родопа планина е приказна.Тихо, спокойно, чисто и уютно място за релакс и мир на душата и тялото.
    Прекрасна публикация и снимки.Насладих се с удоволствие.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване