Рецептата видях при Ваня. По традиция на Димитровден се приготвя ябълков сладкиш. Аз лично го приготвих седмица преди това, но публикацията ми ще съвпадне с празника.
Продукти:
1 крем:
3 големи ябълки
3 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
100 мл сок от ябълка
1 пак. пудинг ванилия от 40 г
2 с.л. смлени обикновени бисквити
2 крем:
300 мл сладкарска сметана
400 мл прясно мляко
5 с.л. захар
2 пак. пудинг ванилия от 40 г
Блат:
4 яйца
1 ч.ч. зхр
100 мл олио
200 гр кисело мляко
2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Започваме с направата на първия крем.
Настъргваме обелените и почистени ябълки на едро ренде и ги слагаме на котлона със захарта за 5 минути, през това време смесваме сока от ябълка с пудинга и канелата и ги добавяме към ябълките, като бъркаме, докато се сгъсти крема.
Дръпваме настрани и започваме втория крем.
Сметаната се загрява, заедно с половината мляко и захарта на котлона. В останалото мляко разбъркваме двата пудинга и ги добавяме, като отново бъркаме до сгъстяване. Отстраняваме от котлона.
Разбиваме яйцата със захарта, олиото, киселото мляко и накрая брашното с бакпулвера и канелата. Изсипваме една трета от тестото в набаслена и набрашнена тава с диаметър 24 см.Печем на 180 градуса до готовност, изваждаме от фурната, намазваме веднага първия крем, заравняваме и отгоре изсипваме втората една трета от тестото, печем. Изваждаме и намазваме втория крем, заравняваме и накрая изсипваме последната една трета от тестото. Печем отново до готовност, за още 12-13 минути. Охлаждаме и поръсваме с пудра захар.
При мен не се получиха много равномерни пластовете, но пък вкуса ми допадна много, интересен и различен ябълков сладкиш.
Много подходящо за сезона и красиво! Със сигурност е вкусно! С поздрав, Веси!
ОтговорИзтриванеМного ефектен и вкусен есеснен сладкиш. Поздрави и за теб, Дани!
ИзтриванеПрекрасна е, Веси, а декорацията с листенцето отгоре ме плени. Толкова красиво ти се е получило. Поздрави!
ОтговорИзтриванеВинаги си толкова мила, Катенце! Благодаря!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеще направя тази изненада за някой имен ден и аз.Много ми хареса и декорацията, и цялостното изпълнение.Е, знам,че няма кой освен теб да измисли нещо толкова красиво.За вкуса не се и съмнявам.
Поздрави сърдечни !
Елена, благодаря ти! Рецептата видях при Ваня Джорджевич, посочила съм горе източник. Ще се радвам да ти хареса сладкиша.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриване