четвъртък, 20 юни 2019 г.

Заек по канибалски:)



Тези, които ме познават знаят, че у дома заешкото е забранено:) От както се омъжих, заешкото у дома е тема табу, а пък откакто и дъщерята порасна - съвсем. 
Аз обаче, като дете що зайци съм изяла...Мама работеше като лаборант в институт за изкуствено осеменяване, та там правеха някакви експерименти с кръв от заек. Стоях като хипнотизирана и гледах как се въртят епруветките в някаква машинка, как азота излиза, като студена пара от друга и т.н. За целите на науката значи, си отиваха невинните животинки, а у нас непрекъснато имаше заешко. Да си призная тогава никак не съм се замисляла, или пък съм по-друг начин възпитана и научена, но мъжа ми и дъщеря ми не могат и да си помислят да вкусят от месото на това мило животинче. Аз, от солидарност също не бях хапвала с години. 
Родителите ми приготвят, но задължително, когато не сме им на гости.

Обаче миналото лято, на вилата, дойде една баба (която се оказа по случайност моя бивша колежка) и донесе на децата заек, за благодарност, че нещо и помогнали. Какви ли не увещания имаше, за да не го вземат, но бабата се оказа по-упорита и им го връчи. Дъщерята, съответно го даде на мен, а на въпроса "Какво да го правя, ще ядете ли да го сготвя?", отговори "Не, естествено, каквото искаш го прави!"
Та, метнах го във фризера. До преди дни, когато го извадих, транжирах и сготвих една част на супа, а за друга си харесах тази рецепта на Пепчо! Третата прибрах и ще приготвя друг път, по мамина рецепта. Естествено ще си го ям чисто сама:), макар и на мен да е ми малко (абе доста) мъчно.



Необходимите продукти (аз намалих всичко на три):

1 заек (около 1,5 кг)

марината: 150 мл бяло вино,
100 мл соев сос,
50-60 мл зехтин/олио,
7-8 скилидки чесън

За суха панировка :
по 1 ч.л. мащерка/риган и черен пипер,
по 2 с.л. червен пипер;
брашно,
1 ч.л. сол (на вкус)

За задушаването :
200 мл бяло вино,
3-4 лъжици олио,
60 гр. масло,
около 150 г сланина, без кожата

опция - лют червен пипер, стръкче салвия

За сметановия сос:
остатъка от соса при печенето,
250 мл готварска течна сметана,
2 с.л. препечено брашно,
200 г гъби,
2 с.л. масло и
2 с.л. олио, сол.



Приготвяне:

Заекът се нарязва. С остър нож се шпиковат парчетата, с нарязаните на 2-3 части скилидки чесън (на парче месо - по 2бр)
В  плик за печене, се смесват всички съставки за маринатата и поставят парчетата заек. Плика се връзва и прибира в хладилника за една нощ.
Изваждат се и отцеждат, а маринатата се запазва.
Месото се запържва в олиото  и се изважда в тава за печене.
Всички подправки и брашното се смесват и всяко парче месо се поръсва с тях от горната страна.
Сланината се нарязва на тънки филии и всяко парче месо се завива с 2-3 такива ленти  А върху тях - по парче масло. Наливат се виното и маринатата - месото трябва да бъде наполовина в течността.
Тавата се завива плътно с фолио и поставя да се пече - първо на 200 градуса, докато заври, след което градусите се намаляват на 160 и се пече около 2ч.
Развива се фолиото - трябва да е останал сос. Отстраняват се  изпечените ленти сланина от месото В тенджера, се нарязват гъбите, посоляват се и запържват в маслото и олиото за 3-4 мин.
Прибавя се отцедения сос от печеното месо, сметаната и брашното, размитото в 200 мл бульон или вода.
Прибавя се и месото в тенджерата със соса, тя се покрива с капак и се връща във фурната, да се задуши за около 20-25 мин. на 180 градуса.



Вкусно е, но на мен ми беше доста тежко и мазничко това ястие.


6 коментара:

  1. Уха, това ястие изглежда толкова вкусно, Веси. Каква хрупкава, изкушаваща коричка има само. Следващият път не го хапвай сама моля те, ами се обади:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едва ли ще ми разрешат за вкарам у дома друго животинче, но пък имам една част, нея ще приготвя по мамина рецепта.

      Изтриване
  2. Защо не си ми по-близо, веднага ще ти правя компания :)
    Много е апетитен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То, аз колко пък искам ти да си ми по-близко:))

      Изтриване
  3. У нас пък е точно обратното: домашните обожават заешко, а пък аз не ям. Чудесно ястие, Веси! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи ти си по-хуманната:), а аз съм дзвер:)Целувки!

      Изтриване