вторник, 26 февруари 2019 г.

Японски хляб


Не напразно Ина е определила този японски хляб, като "разкошен", защото е именно такъв. Не съм променила почти нищо от рецептата и я представям, така, както авторката я е написала, като съм допълнила, това, което не съм спазила.
Непременно опитайте това хлебче, като ви съветвам да удвоите дозата.




Тестото е за форма за кекс с дължина около 20-22 сантиметра

Продукти:
50 гр брашно
50 мл завряла, гореща вода

150 мл топло прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л.сол
200 гр брашно
1 ч.л. суха мая
15 гр разтопено краве масло

и краве масло за намазване на формата и на хляба след изпичането му
 


Приготвяне:
Намажете обилно с краве масло формата. 
Смесете 50 гр брашно с 50 мл гореща вода до гъста каша. Покрийте със свежо фолио и оставете за една нощ в хладилника. На следващия ден поставете в машината за хляб изброените продукти, започвайки от течните , като я накъсате на парченца. Моята каша престоя повече, до следващата вечер, но не мисля, че това се отрази. Включете програма месене и втасване. След 10 минути месене, добавете и разтопеното масло. Предполагам, че няма да е проблем да се омеси тестото и на ръка, ако нямате машина, или пък предпочитате, за мен е улеснение машината. След като втаса тестото, го разделете на две равни части върху набрашнена повърхност. Не добавяйте повече брашно! Разточете едната топка на кора с дебелина около 2-3 сантиметра, с дължина около 15-20 сантиметра. Прегънете двата края, така че да се срещнат и прихлупят. Завъртете тестото на 90 градуса и разточете отново до 20 сантиметра дължина и ширина колкото е ширината формата за кекс, в която ще печете. Навийте парчето тесто на руло. Поставете едното руло в единия край на формата. По същия начин процедирайте и с другото парче тесто, като полученото руло поставете в другия край на формата за печене. Покрийте с намокрена с топла вода и отцедена кърпа. (Аз забравих да направя това и сложих да втасва във фурната на 50 градуса.) Оставете да втаса на топло за 1 час. Махнете кърпата и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30-35 минути. Печете в долния край на фурната. Извадете хляба и го намажете с краве масло. Покрийте го със суха кърпа за 10 минути. Махнете кърпата, внимателно извадете хляба от формата и го оставете да изстине напълно върху решетка.











8 коментара:

  1. Наистина прекрасно хлебче Веси, изглежда превъзходно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Еха, добре дошла в света на тестото! Хлебчето е страхотно! Записвам си го. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, тестото ми е пръв приятел, и за приготвяне, но и за хапване:))

      Изтриване
  3. Чудесно е, Веси! Честита баба Марта! Бъдете живи, здрави, бели и червени във вас да блика щастие и любов! Пролетно настроение в душите! Поздрави!

    ОтговорИзтриване