сряда, 15 август 2018 г.

Голяма Богородица Усукана питка със сирене

Голяма Богородица е!

Нека имаме вярата, че бди и направлява мислите и действията ни, нека нека ни посочва правия път и не ни позволява да взимаме грешни решения, нека ни дари с умението да се вгледаме в себе си, в ближния си, нека отворим сърцата, умовете, душите си, нека споделяме, нека осмисляме, оценяваме, уважаваме, нека умеем да откриваме и съхраняваме своето щастие, нека правим щастливи и хората около нас!
Какво друго да молим от Богородица, като Божия майка,  освен закрила за семейството и за децата! За тази свята ценност, по-важна от всичко останало.

На днешния ден на трапезата се слага каша от пиле, питка, грозде, диня. Ето и нашата!

Усукана питка със сирене


Необходими продукти:

около 700 гр брашно
300 мл. прясно мляко
2 големи яйца
половин кубче прясна мая или 7 гр суха
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
2 с. л. олио
100 гр разтопено масло
200 гр сирене
1 жълтък  за намазване




Приготвянето:

Замесва се тесто от брашното, солта, разтворената мая в млякото, плюс захарта, разбитите яйца и олиото. Аз меся в машината за хляб, на програма месене и втасване. Ако месите на ръка, оставете тестото да втаса и удвои обема си. Премесете и разточете на правоъгълник тестото, намажете обилно с омекналото масло и поръсете с натрошеното сирене. Завийте на руло и усучете хубаво. Завийте на охлюв, оставете отново да втаса, намажете с разбития ълтък и печете на 200-220 градуса,  до готовност, можете да се ориентирате по цвета, а може а проверите и с клечка.


4 коментара:

  1. Разкошна празнична питка, Весе - красива, слънчева, апетитна...
    И от мен пожелания за здраве и закрила за децата и семействата ни!
    Хубави и вдъхновени летни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за прекрасните пожелания, с твоя позитивизъм - вярвам силата им е двойна, Дианка!

      Изтриване
  2. Веси,
    на патерица ти честитя този хубав празник, който е и ден на Варна.В този ден не работим и е хубаво да отидем на църква и се поклоним на Божията майка.Тя в пълнота изпълни Божията воля, със смирение, любов и вяра.Нека и се поклоним и се молим да ни помага във всичко и да закриля нас и близките ни.А питката е чудесна за повода.
    Поздрави и усмихнато, топло и ведро лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Елена! Осланяме се на вярата, особено в трудни моменти, дано молитвите ни бъдат чувани, а ние да сме достойни хора!

      Изтриване