събота, 27 май 2017 г.

Торта Пиф и Еркюл

Тази торта правих за подарък за рожден ден на приятелка на дъщеря ми.
Приятелката всъщност  е ветеринарната лекарка на домашните ни любимци,( както и на всички случайно намерени и пострадали, които децата и водят периодично за пациенти:)) и е по-скоро моя възраст, което доказва, че в приятелствата възраст няма. Дамата съм виждала само веднъж лично, (така че моля, да не се припознава със субекта от тортата), но напълно се доверявам на мнението на дъщерята, че е добър лекар, човек и приятел! 
И освен, че с удоволствие приготвих тортата, искам с малко закъснение да и пожелая най-вече да е здрава и да бъде заобиколена винаги от хора, които я обичат и уважават! 
И да благодаря за грижите за животинките ни и за безценната подкрепа, когато почина нашето коте, както и за приятелството с моето момиче (тук понякога, признавам си, ревнувам:))!

Не се подвеждайте по името на тортата, очаквайки героите от комиксите, това е просто името на ветеринарната клиника:)), ако ви се наложи да ползвате услугите и - няма да съжалявате!





Торта Пиф и Еркюл


Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч.брашно
4 с.л. вода
4с.л. олио
1/2 бакпулвер


Крем:
500 гр заквасена сметана
250 гр течен шоколад
200 мл крем за разбиване от Лидл(може течна сладкарска сметана)
1 пакетче крем Оле шоколад на д-р Йоткер

200 гр масло меко
50 гр захар пудра







За украсата:

500 гр готово бяло  захарно тесто на фирма Новаджел (закупих го от изложението на шоколада в Интер експо център, италианско е, много съм доволна)
сладкарски бои за оцветяване на фондана - зелена, червена, синя, жълта,
какао за оцветяване на фондана




Приготвяне:
За да се приготви блата се разбиват яйцата и захарта, добавят се и останалите продукти. Пече се в тавичка с диаметър 22 см. Като изстине се разрязва на 3 части.
Разбърква се заквасената сметана с течния шоколад. Отделно се разбива с миксер крема за разбиване(течната сладкарска сметана), заедно с крема Оле. Двата крема се обединяват до хомогенност. 
Първия блат се поставя в тортен ринг, намазва се с половината крем, слага се втория блат, маже се с другата половин крем и отгоре се поставя с третия блат. Слага се в хладилника за 1 час, да стегне. Изважда се и се измазва цялата торта с предварително разбитото масло и пудра захар до пухкав крем. Отново престоява в хладилника за 1 час. През това време се приготвят фигурите от захарното тесто, с които се украсява тортата - при мен - тематични, като за ветеринарен лекар.
Когато тортата е стегнала се изважда. Захарното тесто (около 300 гр), подготвено за обличането се разточва на кръг върху фолио или найлон, поръсени леко с нишесте и внимателно се поставя върху тортата. Заглажда се първо отгоре, като се избутва въздуха и после последователно по борда на тортата, излишното се изрязва. Самите фигури залепих за тортата, като внимателно намазвах едната от двете повърхности, които ще се слепват с водка.
Всичко е приготвено изцяло ръчно, нямам никакви инструменти за работа със захарни покрития.



Парче, разбираемо нямам снимано:))

4 коментара:

  1. Възхищаваме се на ентусиазма ти да се раздаваш без умора, Весе! Това е качество, което не всеки притежава. И вярваме, че доброто, което пръскаш около себе си, ти се възвръща стократно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за тези хубави думи...не знам какво да кажа момичета, освен, че сте много мили! Ще прозвучи като клише, но ми носи удоволствие да радвам хората, и да, понякога възнегодувам срещу отвърнато лошо, но никога не съжалявам за стореното!Прегръдка!

      Изтриване
  2. Веси,
    с успех твориш всякакви кулинарни изкушения и то за да зарадваш някой близък, съсед, приятел, познат.Искрено се радвам на такива хора, не се срещат често в днешно време.В близост до моят дом има една ветеринарна клиника и понякога и аз нося по някой домашен любимец за помощ.Най - често е котка разбира се.Доволна съм много, млади момчета са ветеринарните лекари.Чудесна изненада си подготвила за тази жена.Да е жива и здрава и да си върши работата перфектно, с много любов.Поздрави я сърдечно от мен.Много харесвам тази специалност ветеринарна медицина, която е високо платена в много държави.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели, наскоро обяснявах аз пък на мъжа ми за теб, и че излъчваш доброта, макар да не се познаваме лично! Факта, че лекуваш бездомни животинки също е показателен донякъде в това отношение.
      Ветеринарите и у нас струва ми се са добре платени, сякаш по-добре от хуманните лекари. При всички случаи и двете професии са достойни за уважение, стига да се вършат от и от достойни хора!

      Изтриване