неделя, 2 април 2017 г.

Месеница с лук и сирене в памет на Жоро Бордовски

 Днес се навършват три години от смъртта на нашия скъп приятел Жоро Бордовски.
Липсва ни, но знаем, че го има някъде и бди над близките си хора! 
Днешната рецепта е в негова памет и една от стотиците изключително точни и вкусни, които ни завеща.
Преписала съм я дословно. 
Знам, че Жоро има много почитатели, кулинарни блогъри или просто кулинари - любители. Приятели, уви не му бяха останали много. Гордеем се, че сме едни от тях!


тесто:
· 600 гр. типово брашно
· 1 яйце
· 4 с.л. зехтин
· 50 мл. течна готварска сметана
· 350 мл. топла вода
· 1 ч.л. сол
· 2 - 3 капки течен подсладител "Суитли-ултра"
· 1 суха мая (7 гр.)

  плънка:
· 2 връзки пресен лук
· 2 с.л. зехтин
· 100 гр. извара
· 100 гр. сирене
· 1 яйце и 1 белтък

· 4 с.л. зехтин и 1 жълтък
· брашно

 От посочените продукти се замесва меко, еластично тесто ( 60 секунди в кухненски робот). Тестото се оставя в съд, покрит с фолио, за да втаса на топло (да удвои обема си). Междувременно се приготвя плънката: Лукът се нарязва и запържва за няколко минути в зехтина, като изстине, се смесва с останалите продукти чрез намачкване с вилица.
Тестото се поставя на набрашнен работен плот и се разточва кора, дебела около 5 мм. като се помага с брашно, за да не залепне. Плънката се намазва отгоре, поръсва се с 2 с.л. зехтин и кората се навива на руло по дължина. После рулото се поставя в тава, намазана с 1 с.л зехтин, като се усуква и навива на спирала. При тази операция обикновено тестото се поразкъсва и плънката се показва тук-там, но това допринася за по-красивия вид на месеницата после. Намазва се отгоре с жълтъка, смесен с последната  1 с.л. зехтин и се оставя да втаса повторно за половин час. Пече се в предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто кафяво. Консумира се след  поне 20 минути (докато обиколи нивката), вкусна е и студена.








7 коментара:

  1. Да го споменем с добро.
    Не го познавах, но от рецептите му съм научил много.

    ОтговорИзтриване
  2. След кончината му и форума си отиде...
    Да почива в мир...

    ОтговорИзтриване
  3. Предан приятел си , Весе -
    страхотно предложение, една от многото.
    Имам и скъп спомен от него ... кулинарната му книга,
    учебник с ценни рецепти за диабетици и не само.
    Светла да бъде паметта му!

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    много хубаво е когато си спомняме с обич и благодарност за скъпи приятели, които вече не са между живите.Чудесна рецепта, в твое изпълнение се е получила наистина страхотна месеница.Вечна памет и Бог да въведе този човек в Райските селения.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Лека му пръст, Весе! Липсва ми Жоро, общуването с него и шегите му. Ти си близко до Норче и се радвам, е има приятели, които да я подкрепят. И много се радвам за новото внуче! Жоро би бил невероятно щастлив с две внучета.
    Поздрави на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Бог да го прости, Весе! Много бях впечатлена преди години, като млада домакиня, от прекрасните ястия, и особено тестени изделия в Гответе с мен. Наистина беше неизчерпаем източник на вкусни рецепти! Дано да е на едно по-добро място! Лека му пръст!

    ОтговорИзтриване
  7. Бате, Аля, Дианка, Ели, Пепи, Теди, хубаво е, че почетохте паметта му!

    ОтговорИзтриване