петък, 29 май 2015 г.

Шоколадова торта с карамел и лешници

Както стана ясно от предния пост - имах други идеи относно празника, отдавна ги обмислях, но явно живота е това, което ни се случва, докато си правим планове. По ред причини не успях да организирам деня, така, както ми се искаше, ще бъде по-семпъл и непретенциозен, не точно, както подобава за повода, но да сме живи и здрави, обещаваме си, че ще изпълним замисленото макар със закъснение. Затова плановете са променени - ще има торта - за радост на рожденика най-вече, който се шегува, че обича шоколадова торта, почти колкото мен:))

Като видях тази рецепта при Люси, веднага ме заплени. Знам, че нейното изпълнение е перфектно, но аз я почуствах и претворих по мой начин,  вложих в нея цялото си сърце. Смених и името - за моя рожденик не може да се нарече торта, такава, която не се нарича "шоколадова". :))
Благодаря, Люси за поредната фантастична рецепта, ти си много ярък талант и човек!

Черпя всички, отбили се с чисти мисли, за здраве на рожденика!



Шоколадова торта с карамел и лешници








Продукти: 

Блата: 
6 яйца 
120 г черен шоколад 
120 г брашно 
160 +40 г захар 
120 г меко масло 

Крем 1:
200 мл течна подсладена сметана
100 г млечен шоколад с лешници
100 г млечен шоколад

Крем 2:
100 мл течна подсладена сметана
 50 г млечен шоколад с лешници
1 пакет бонбони карамел "Му"

Крем 3:
200 мл течна подсладена сметана
50 г млечен шоколад с лешници
( *фиксатор за сметана 1 пак)

Още:
100 г млечен шоколад
30 г черен шоколад
100 мл течна сметана за разбиване

около 50 гр черен шоколад

готови шоколадови сърца
готови кръгли шоколадови бонбони с различен пълнеж, които реших да разрежа наполовина, за да се вижда вътрешността











Приготвяне.

Включваме фурната на 180 градуса. Разтопяваме на водна баня шоколада, заедно с мекото масло. Дръпваме настрани. Разбиваме белтъците със 160 гр захар на сняг. Жълтъците също разбиваме с 40 гр захар. При жълтъците прибавяме на тънка струйка и при постоянно разбиване шоколада. Оставяме миксера. Бъркайки с дървена лъжица, отдолу нагоре, постепенно прибавяме към сместа брашното и белтъците, като редуваме. Получава се много въздушна смес, която изсипваме в тавичка, с диаметър 25 см, застлана с пекарска хартия.
Печем около 30 минути, проверяваме с клечка. Изваждаме и оставяме да се охлади напълно. Махаме хартията и разрязваме на три  блата.

За първия крем слагаме сметаната да се загрее. Преди да заври дръпваме от огъня и добавяме шоколада. След 2-3 минути разбъркваме енергично.  Оставяме да се охлади. Процедираме по същия начин с втория крем, но след като го разбъркаме го поставяме във фризера. Докато изстиват двата крема нарязваме на ситно бонбоните "карамел му" и 50 гр шоколад с лешници. Разбиваме и сметаната със фиксатора и 3-4 с.л. заквасена сметана (тя сгъстява допълнително).
Започваме да сглобяваме тортата. Поставяме върху подложка първия блат.. Изливаме отгоре първия крем ганаш. Слагаме втория блат. Изваждаме от фризера втория крем, разбиваме до пухкавост и го разпределяме върху блата. Отгоре наръсваме нарязаните бонбонки. Слагаме третия крем - белия, като в него добавяме нарязания шоколад с лешници. Най-отгоре поставяме третия блат и слагаме в хладилника да стегне. След това от останалата сметана приготвяме ганаша за заливката по познатия начин - загряваме сметаната, поставяме вътре шоколада и разбъркваме. Изливаме върху третия блат. Посатвяме отново в хладилника.
След няколко часа изваждаме, минаваме с тънък нож по края и откопчаваме ринга. 
Отрязваме лента пекарска хартия - дълга, колкото е диаметъра на тортата и широка - колкото височината на тортата. С разтопения шоколад (50 гр) рисуваме върху лентата желани фигури. Внимателно залепваме по борда и отново прибираме до стягане. После внимателно отстраняваме хартията. Отгоре украсяваме с готовите сърца и готовите бонбони, които аз разрязах наполовина, за да се вижда различния пълнеж.
















10 коментара:

  1. Весе, чудесна торта, направена с много много любов. Да ти е жив и здрав рожденика!
    Вие сте страхотна двойка. Създадохте прекрасна дъщеря и чудесно семейство. Живи и здрави дълги дълги години заедно!
    Прегръдки горещи, мило приятелче!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, за чудо и приказ е! И всяка торта е перфектна, когато е направена с любов и за такъв хубав повод. Да ви е сладък влюбеният живот, жив и здрав да е любимият! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Весенце, да ти е жив и здрав рожденника! Пожелавам му много здраве, щастие и късмет! Но пък ти си неговото щастие и късмет, затова трябва да пожелая и на теб да си жива и здрава :) Тортичката е прекрасна и много, много шоколадова за радост на рожденника :) Силна прегръдка от мен миличка! Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Аля, Гери, Пепи, и тук ви благодаря за милите думи, прекрасните пожелания и отделеното време! Тези ваши усилия и добронамереност правят празника ни по-пълен!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси, чудна торта си направила! Бъдете живи и здрави и нека любовта ви да ви стопля и усмихва всеки ден!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, за мен е чест твоето одобрение! Благодаря от сърце и за пожеланията!

      Изтриване
  6. Прекрасна е, Весе,
    поводът, изпълнението и снимките, и много шоколад...
    Отново поздрави за вас, усмихнати и щастливи дни заедно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, знаеш за любовта ни към шоколада! Знай също, че винаги успяваш да ни зарадваш!

      Изтриване
  7. Макар и "на патерици"... честито на юбиляра, Весе! Да ти е жив и здрав и все така да се обичате и подкрепяте! Това е огромно богатство, което аз не можах да задържа - отиде си на 49...
    Чудесно е че го оценяваш и му се радваш! Сигурно наистина много го заслужава...!
    А тортичката е чудна!!!
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вале, сърдечно ти благодаря!
      Тъжно е, когато се случи такава голяма загуба, близка приятелка остана сама и зная колко и тежи...Съчуствам ти...
      Живота ни на този свят е кратък и аз се опитвам да го живея пълноценно в обич и разбирателство. Времената са трудни, но в сърцето винаги има място за любов! Какво повече ни трябва.
      Тортичката наистина е много вкусна.

      Изтриване