неделя, 26 април 2020 г.

Ананасови лунички


Имаше преди време един прекрасен блог, който посещавах с удоволствие, то пак си го има, но дамата вече не го поддържа. Е, всеки си решава кога, как и защо. Та, за блога  Кулинарен еликсир иде реч. това е поредна чудесна рецепта от него, която приготвях за коледните презници, но споделям едва сега.


Продукти за около 80 броя:

1 яйце
200 гр. меко масло
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. царевично нишесте
1 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
3/4 ч.ч. парченца ананас от консерва
50 гр. кокосови стърготини

брашно  оформяне на луничките
пудра захар за поръсването им







Нарежете много ситно парченцата ананас, предварително отцедени.
Сложете в купа маслото, ванилията, яйцето и захарта и разбийте с миксера. Добавете ананаса и пак разбъркайте.
Смесете брашното, бакпулвера, кокоса и царевичното нишесте и ги прибавете към останалите продукти в купата, разбъркайте и размесете добре.
Сложете тестото в купа, покрийте го с фолио и го приберете за няколко часа в хладилника да стегне отново маслото (за по-бързо го може във фризера) .
Извадете от охладено маслено тесто около 1/3 за работа, а другата част приберете обратно на студено да не се отпуска.
От парченце тесто, колкото малко орехче  оформете с длани  фитилче като си поръсвате плота с брашно,за да не лепне. Извийте фитилчето във форма на луничка, крайчетата изтънете с пръсти.
Подредете бисквитките на разстояние върху хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 175-180 гр.
Следете само да порозовеят крайчетата и и да са изпечени отдолу,не ги препичайте.
Още топли ги оваляйте обилно в пудра захар.








Няма коментари:

Публикуване на коментар