четвъртък, 6 декември 2018 г.

Торта "Златна рибка"



Тортата е за подарък, за имен ден. Николай е приятел на децата, но спокойно мога да кажа - и наш приятел!
Един от редките в днешно време хора, изпълнени с доброта, съпричастност и морал, един наистина ценен приятел!
Пожеланията вече си ги получи, както и тортата, остава само да ви я покажа и напиша рецептата...
Няма да се оправдавам, че тортата има доста кусури, но наистина ми отне само 4 часа, заедно с изпичането на блатовете, изстиването, изработването на рибката, и т.н. всичко останало, като трябваше и да сготвя през това време.
Действах и с налични продукти, нямаше кога да се пазарува и това ми изигра лоша шега. Оказа се, че синия ми фондан е толкова засъхнал в пакета, чудя се как да го съхранявам, че след размекване и разточване стана твърд като камък. Това е и причината, отстрани да украся с крем, като плочката с рибката ще се махне преди консумация. Добре че дъщерята се отзова да изтича до магазина, че и сметаната ми бе свършила. Следващия гаф беше, като сложих в част от сметаната вместо крем Оле, пудинг:), та трябваше нова да разбивам.
Това е положението, закърпихме го, но аз нямам притеснения, важното е, че направих тортата с желание и най-добри чувства, а знам, че така ще я приема и Ники.

Продукти:
Блат:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. извара, фина
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2-3 с.л. какао

Крем:
400 гр сметана течна, сладкарска
200 гр бял шоколад
1/2 крем Оле на Йоткер шоколад

125 гр масло
60 гр пудра захар

За украсата:
400 гр сметана течна, сладкарска
1 крем Оле на Йоткер  шоколад

по 200 гр бял и син фондан
ядлив златен прах, брокат
ядлив черен химикал
шоколадови перлички - бели и кафяви



Приготвяне:
От продуктите за блата се изпича такъв във тортена форма. Пече се на 200 градуса до суха клечка. След като изстине се разделя хоризонтално на 3 равни части.
Нагрява се сметаната до кипене и се добавя към натрошения шоколад. Оставя се в хладилника да стегне. 
През това време се прави златната рибка и плочката, може да облечете цялата торта с фондан, каквато беше и моята идея. Но така се получи, като езерце.
След стягане на крема се разбива добре с миксера, моя явно не стегна достатъчно и се наложи да добавя и крема Оле за сгъстяване. Леко се сиропират блатовете с прясно мляко. Реди се крем, блат, крем, блат. Отгоре  се измазва с разбито меко масло с пудра захар. Слага се в хладилника да стегне. Изважда се, поставя се в средата плочката с рибката, а отстрани се шприцова с разбитата сметана с крем Оле. Поръсва се с парличките и златния прашец. С прашеца се измазва и самата рибка.







8 коментара:

  1. Ох, много е хубава тази торта, а рибата е много чаровна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, макар че имах препятствия, и не се получи както ми се искаше:)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотна риба, Веси!
    Сигурна съм, че тортата е много вкусна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, да е била вкусна, Или, така я гласях. Благодаря ти за харесването!

      Изтриване
  3. Прелест!Ама истинска прелест......Браво,Веселушке!

    ОтговорИзтриване
  4. Отново красота за очите, сигурна съм, че и за небцето! Щастливец е този Ники, за когото е наречена! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси,
    с чиста съвест мога да кажа,че можеш да си отвориш сладкарница и да се съревноваваш с най - добрите майстори на торти.Не само тази торта ми харесва, но и много други, които си правила.Ще ти поръчам една да знаеш когато имам повод.Чудесна е, достойна за такъв стойностен човек,честито на именника !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване