петък, 2 февруари 2018 г.

Имен ден? Чийзкейк бонбони с кокос и кандирани череши

Днес е Сретение Господне.
Дъщерята рече, като се прибра преди малко, че имала имен ден:), шеговито обидена, че не сме и честитили:)
Брей, за двайсет и кусур години сега разбирам, че имала днес имен ден, от дете знаем, че имения и ден е на 8 ноември и тогава получава подаръци и поздравления.
Та отвърнах и, че само целувка може да получи днес, пък и десерта май ще е нещо готово, да бе казала по-рано:)
Обаче в блога, като ще е празник, ще има рецепта за нещо сладичко, приготвяно по празниците. 
Благодарностите ми тук са пак за Инчето - невероятно вкусни, лесни и ефектни се получиха тези бонбони - всички, опитали ги  харесаха много! Мерси, Инка! Въпреки предупреждението ти, промених някои продукти, да, резултата сигурно е различен, но безумно вкусен. 

А дъщерята, тя има всесекундните ми пожелания за дълголетие, здраве, щастие! 
Иска ми се да и пожелая всичко, но най-вече вяра в себе си, и самочуствие, няма си и представа колко ги заслужава! 
Мами, ти си прелестна, във всяко отношение, когато и да е имения ти ден! Цулувкааааа!




Необходими продукти:
250 гр рикота
2 с. л. заквасена сметана
40 гр разтопено масло
300 гр бял шоколад
100 гр смлени бисквити Petit Beurre
20 грама кокосови стърготини
50 гр сухо мляко
1  ванилия 
кутия захаросани кандирани череши - моите са от Лидл



за шоколадовата глазура
200 грама черен шоколад 
3 с.л. олио




Приготвяне:
Смесваме рикотата, сметаната, маслото, кокосовите стърготини, сухото мляко, ванилията и разбъркваме. Добавяме разтопения на водна баня шоколад и смлените бисквити и отново разбъркваме. Оставяме да стегне в хладилник за около 2 часа. Оформяме от тестото топчета с размер на малък орех. Във всяко топче поставяме по една череша, отново овалваме между дланите.Тестото  е леко лепкаво, но не прекалено,  да може да се моделира. Ако е прекалено рядко, то добавете още малко смлени бисквити. Топките поставяме върху хартия за печене и слагаме във фризера за около 30 минути. Разтопяваме тъмния шоколад и добавяме олиото, разбъркваме. Всяка топка набождаме с клечка за зъби, потапяме в шоколада и с въртеливи движения отцеждаме, след което забождаме клечката върху стиропор, ако нямате става и върху празна кутия примерно, или просто поставяме върху хартия за печене. Моите напудрих със златна боя, нали бяха празнични, коледни!
Страхотни са!


8 коментара:

  1. Чудесни са, Весе! Имам кандирани череши, купени още по Коледа, ама се чудех какво да ги правя, даваш ми страхотна идея :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря, Инка!
      Ще чакам изкушенията ти с черешите.

      Изтриване
  2. Прекрасни са, Веси! Жива и здрава да е именичката, и много щастлива, а относно бонбоните - с теб сме на една вълна, от вчера съм започнала да правя и днес ще довършвам трюфелите, дано успея и да ги снимам. Много добре си ги оформила и аранжирала.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Светле!
      Ще чакам да видя и твоите:)

      Изтриване
  3. Веси,
    честито на именничката.Да ти е жива и здрава.А бонбоните наистина са прекрасни и много лесни за приготвяне.Изглеждат много добре на снимките.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Страшни бонбонки! Тези черешки са ми любими и като видях рецептата, неможах да и устоя:)
    Та поздрави от всички у дома! Не останаха:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много се радвам:)
      Всъщност благодарностите са за Инка от Осигено, която ми е голям вдъхновител!

      Изтриване