вторник, 27 юни 2017 г.

Къпинов оцет

Правих го миналата година, но тогава не успях да публикувам. Сега обаче бързам да го сторя, преди да е дошъл сезано на къпините, ако имате възможност - направете си го - ще имате на трапезата уникална домашна подправка за салатите - ароматна и полезна!


Продукти:
1 кг къпини
300 гр захар

Приготвяне:

Намачкваме къпините и добавяме захарта, завиваме съда с марля и оставяме за 10 дни. След това се обира отгоре, прецежда се и се оставя за още 10 дни. Пак се прецежда и се налива в бутилки, с марля, а след месец се поставят капачки и оцета е готов! 
На снимките къпиновия оцет е тъмния, а светлия е ябълков.
Нямах налични по-красиви шишенца, ползвала съм такива от сокчета, и време за хубави снимки, но нека това не ви отказва да си приготвите този страхотен оцет!









6 коментара:

  1. Веси, не бях чувала за оцет от къпини и много се впечатлих!
    Покрай нас има къпини и ако успея да си набера непременно ще направя оцет.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи си, Хриси, щом имате наблизо къпини, ще ти хареса!

      Изтриване
  2. Веси,
    знам,че от малини , къпини и други дребни плодове става оцет.Но не съм правила.Правих от шипки, тази година ще направя пак и ще публикувам рецепта.Ще пробвам от къпини ако намеря повече.Имаме няколко къпинки само засяти.Чудесен оцет се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ми е интересно от шипки, баба правеше прекрасно вино, но уви, не съм я питала как:(
      А къпиновия оцет е страхотен!

      Изтриване
  3. И от къпини правя, от малини, боровинки, смокини - страхотни са и все не ни стига приготвеното. Само ягодов не съм опитвала, но кой ще остави у нас ягоди за оцет. :))
    Свали етикетите на шишенцата, Веси! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да отдалиш малко ягодки и да направиш и от тях, да се знае, че от всичко си парвила:))
      А етикетите..., кога ти време да се чегъртат:)

      Изтриване