петък, 25 март 2016 г.

Многоетажна питка


За  Благовец избрах да публикувам тази  много любима питка, макар днес да не успях да направя. 
Рецептата е на една прекрасна кулинарка, която уви вече не се изявява публично с това свое умение - Веси (Венс), от форума на "Гответе с мен". 
Поздравления и към нея, и към всички приятели и прекрасни хора, администратора и модераторите, които намерих там. Уви новите собственици съсипаха този прекрасен форум.

Венс пече питката в загрята фурна, но аз я слагам в студена, сами изберете как ще я изпечете, но при всички случаи е чудесна.

Честито Благовещение и нека бъдем здрави всички!
Питка няма, но ще подсладим с крем карамел, който още се печеееее:))


Многоетажна питка


Продукти :

Тесто :
2 бр.яйца + 1 белтък
200 гр.кисело мляко
200 мл вода
30 гр масло
20 гр прясна мая или 7 гр суха
1 с.л. сол
1 ч.л.захар
700 гр брашно

Плънка:
І слой - натрошено сирене, разбъркано с 2-3 с.л. лютеница
ІІ слой - топено сирене на парченца и настърган кашкавал
ІІІ слой - луканка, нарязана на ситно  и чубрица

1 жълтък с 1 ч.л. олио за намазване на питката и тавата
сусам и маково семе за поръсване 

Приготвяне :

От първите продукти замесваме тесто. Разделяме  на 4 равни части и оставяме да втаса около 15 минути. Всяка част разточваме на дебела кора , колкото големината на тавата, в която ще  печем питката, при мен 30-35 см.
Намасляваме тавата и поставяме първата кора. Върху нея ръсим първата смес със сирене и лютеница. Следва втората кора и плънка от настърган кашкавал и нарязано топено сирене. Върху плънката поставяме третата кора и ръсим парченца луканка и чубрица.Завършваме  с четвъртата кора, с която завиваме питката, като подпъхваме под първата кора. Оставяме да втаса около 30 минути.
Намазваме я с разбит жълтък с малко олио, поръсваме  със семената и печем в студена фурна на 200 градуса.

12 коментара:

  1. Впечатляваща апетитна рецепта, Весе!Благодаря, че я сподели! Поздрави, Валя!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна и със сигурност много вкусна питка, Весе!
    В случая редена на пластове, но иначе си е като пица калцоне или стромболи. У нас момчетата си умират за подобно месено. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че защо да я кръщаваме с чужди имена, Ирме, даже многокатова пита бих я нарекла:)Каквато си чевръста, може и да си замесила вече за момчетата:)

      Изтриване
  3. Не съм я правила,но обещавам си да и се порадвам на следващия Благовец!Поздрави,Веселушке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, Миленка, стига да не си от постещите!

      Изтриване
  4. Аз няма да чакам следващия Благовец и възнамерявам скоро да опитам.:) Обожавам домашен хляб!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха така, Петя, даже не само хляб, ами и с мезе направо!

      Изтриване
  5. Наистина защо пък само за Благовец?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно пък ти ли ще чакаш:)), действай, Бате!

      Изтриване
  6. Веси,
    много интересна питка с пълнеж.Много възможности за импровизации предоставя.Разкошно тази питка се вписва за тези, които са любители на пиците , но тук е още по - практично изпълнението.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, на нас, като любители на тестеното много ни допада, а и така гарнирана...

      Изтриване