неделя, 27 декември 2015 г.

Венец от шишарки за Стефанов ден

Днес празнуваме имения ден на нашия зет! На мен "зет" ми звучи странно, защото откакто той е в сърцето на нашата дъщеря е и наше дете. Така ги и наричаме - децата. 
И друг път съм казвала - не сме религиозни. Но вярваме в доброто, в справедливостта, в това, че нищо не се губи във вселената, а само се променя. Празнуваме по-големите празници без претенции, че сме запознати и спазваме всички ритуали.

Стефановден е денят на Свети Стефан. Почитта към този светец е голяма. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви за християнската вяра.
Един друг Стефан става първия християнски крал на Унгария, а по-късно е обявен и за светец-покровител на тази страна. 
Всъщност името на нашият Стефан е с унгарски корен, кръстен е на унгарския си дядо. 
Денят се чества се на третия ден след Рождество – 27 декември и е последният празник за годината. 
По традиция на трапезата има  свинско с кисело зеле, баница с месо.

И малко любопитна информация от нета:
Стефан – от гръцки означава „венец“. 
Хората с това име са много контактни, забавни, уважават приятелите си и имат чара да сломят и най-студеното сърце. Но често са и непокорни, имат си собствени правила и играят по тях. Подходящите професии за тези чаровници са свързани с индивидуалната изява, но и творческата мисъл.Стефан обича красивите жени, но най-много го впечатлява интелектът. Само дама с остър ум и начетеност може да сподели пълноценно живота му. Понякога непреклонността му може да ви ядосва, но помнете, че до вас стои истински мъж и щом сте спечелили сърцето му, ще даде всичко от себе си, за да ви осигури хубав живот. А ако сте негов приятел, никога не го предавайте, защото колкото и да държи на вас, няма да ви прости!

Всяка година правя торта за този ден, и тази не пропуснах. Обикновено всичките торти са свързани с професията или хобито на Стефан, но тази година в ума ми беше именно значението на името - венец. Исках да е зимен венец. Талантливата Люси беше тази, от която грабнах идеята(и за шишарките, и за рецептата - от пънчето пък), като топъл хляб. Е, промених доста неща, но важното е, че и аз останах доволна от резултата, и децата - също. Представям ви торта венец от шишарки - вкусна и ефектна! Мерси, Люска - често посягам наготово към твоите изкушения и резултата винаги е уау. Ей това е - старите има какво да учат от младите!


Стефи, желаем ти много здраве, спокойствие, щастие и късмет!

Радвай се на всичко красиво и добро, загърбвай лошото и грозното - не си струва човек да пилее енергия заради него!


Торта венец от шишарки




Продукти:

За блата: 
5 яйца 
140 г захар 
60 г брашно 
30 г какао 


За крема:
750 гр маскарпоне
400 гр заквасена сметана
220 гр захар 
50 г шоколадови капки 



За шишарките:
150 гр маслени бисквити
1 с.л. мед
1 с.л. заквасена сметана
5 фурми
30 гр меко масло
около 50 гр шоколадови люспи корнфлейкс

кокос за поръсване на шишарките


Приготвяне:
Белтъците и жълтъците се разбиват поотделно, с по 1/2 от  захарта. Брашното и какаото се пресяват заедно. Към жълтъците се добавят на части разбитите белтъци, редува се с брашнената смес. бърка се внимателно с дървена лъжица, за да не спадне сместа. Изсипва се в тортена форма с ринг, около 20 см в диаметър. Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 15-20 минути. Оставя се да се охлади във фурната при отворена врата. Леко спада при изваждане. След като е напълно изстинал блата се режа на 3 части.


Разбива се маскарпонето със сметаната и захарта. Оставя се една чаша за измазване на тортата отгоре, а в останала се добавят шоколадовите капки, разбърква се. 
Реди се блат, крем, блат, крем, блат и отгоре чашата крем без капки.
Продуктите за шишарките се слагат в блендер и се натрошават и смесват. Получава се пластично тесто. Разделя се на 8 парчета, оформят се конусовидни форми, като скалички. Набождат се с корнфлейкса и се получават чудесни шишарки. Нареждат се по края на тортата, а между шишарките се поставят свежи елхови клончета, предварително измити и подсушени добре. Поръсва се леко с кокос - като нападал сняг. Много сладурска тортичка!





24 коментара:

  1. Веси, да ви е здрав и щастлив Стефан! Много красива торта си приготвила. Богата на крем, и изключително ефектна украса. Весели и усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, благодаря ти много!
      Весело посрещане на Новата Година!

      Изтриване
  2. Веси, честито на именика! Нека бъде здрав, щастлив и с много късмет дарен! Прекрасна торта си приготвила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светленце, много хубави пожелания и комплименти!
      Бъди щастлива и ти!

      Изтриване
  3. Веси, честито на именика! Нека бъде здрав, щастлив и с много късмет дарен! Прекрасна торта си приготвила!

    ОтговорИзтриване
  4. Честито рождество,Веси и честит празник на зетя!Много здраве и все такива положителни емоции на всички Ви!Прегръдки за чудесната торта,толкова красиво си я аранжирала....,браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче:)нали знаеш - зет, като мед:), е ти си и свекърва, та си още по-богата с деца. Дай боже само да ни радват!

      Изтриване
  5. Веси,
    чудна е тортата .Да ти са живи и здрави всички в къщи и най - вече честито на именника.Св.Стефан наистина е първият християнски мъченик, отдал живота си за истинската вяра, която е Православието.За жалост тази вяра вече толкова години не се изучава в училище, както е било навремето.Затова повечето хора нито я разбират, нито са наясно какво представлява тя в същността си.Но тези светци ни закрилят и помагат в реалният ни живот.Техните святи мощи вършат и днес много чудеса.
    Поздрави и приятна подготовка за настъпващата 2016 година !Весело посрещане на празниците !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз мисля, че когато човек носи вяра в доброто в сърцето си - това е достатъчно. Религията доста е помагала в историята, но и доста вреди е нанасяла и нанася. А пък тези, които я проповядват нерядко са най-големите неверници.
      И на теб желая Новата Година да ти носи само прекрасни емоции!

      Изтриване
  6. Честити ви празници, Веси! С пожелание всички дни да посрещате с много здраве, веселие и обич!
    Прекрасна торта! Поздравления!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Хриси!
      Твоята похвала много, много ме радва, като те знам каква си талантлива и какви торти правиш...

      Изтриване
  7. Прекрасна торта, Веси! Честито ви именник, нека да е жив и здрав и много да ви радва! Весела Нова Година на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит да ви е Стефчо, Веси!
    Честита да им е годишнинита и нека да имат още десееееетки такива да празнуват!
    Чудесна торта си му направила на Стефчо, щастливец е той с кандидат-тъща като теб :)
    Прегръдки и весело посрещане на Нова Година!

    ПП: И очаквам снимки от една друга среща, нали знаеш :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит да ви е именика! Тортата е страхотна! Браво за идеята :)
    Поздрави и весело посрещане на новата година, Веси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, благодаря ти - и аз си я харесах тортичката - симпатична се получи. Но идеята не е моя - горе съм посочила, че виновничката е Люската:)

      Изтриване
  10. Честита нова година и от мен, скъпа ми Весичка! Пожелавам ти от все сърце една много спокойна, красива, успешна и вдъхновена 2016-та година! Бъди здрава - ти и близките ти, нека проблемите и болежките отстъпят място на забавленията, радостите и приятните изненади! Не знам от къде да започна да те хваля - от рецепти, ястия, стихове или просто за така искрените и споделени мисли и емоции от приятни, приятелски срещи! Човек тук може да чете, подсмихвайки се или подсмърчайки, но никога безпристрастно! Че те бива в думите - няма кой да оспори! Но и на трапезата не отстъпваш! Харесва ми интерпретацията на тортата, както и всичко, което си представила досега! Прегръщам те и ти желая много красив и усмихнат януари!

    ОтговорИзтриване
  11. Ех, колко топъл коментар си ми написала...Люси...Направо щях да се разплача...
    Макар хвалбите да ми се струват прекалени, даже се чудя за мен ли са:), което разбира се не означава, че се съмнявам в твоята искреност! Истински ме радва твоето мило отношение, за което най-сърдечно те прегръщам!
    Радвам се, че и тортата ти е харесала, нямаше как да не открадна идеята:))
    Нямам време много напоследък, но ще открадна да надниква какво още си майсторила!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, колко топъл коментар си ми написала...Люси...Направо щях да се разплача...
    Макар хвалбите да ми се струват прекалени, даже се чудя за мен ли са:), което разбира се не означава, че се съмнявам в твоята искреност! Истински ме радва твоето мило отношение, за което най-сърдечно те прегръщам!
    Радвам се, че и тортата ти е харесала, нямаше как да не открадна идеята:))
    Нямам време много напоследък, но ще открадна да надниква какво още си майсторила!

    ОтговорИзтриване
  13. Веси, прекрасна е, приготвена за специален повод. Нямам представа как съм я изпуснала, но по празниците е доста интензивно всичко:))) надявам се нямаш против, че ще добавя линк в моята публикация:) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо, Кате...благодаря, няма значение, че си пропуснала, толкова ни е натоварено ежедневието, че аз самата дори не помня собствените си публикации:)
      Но ти ми припомни с твоите шишарки, от там пък се впуснах да разглеждам всичко шишарково и ми стана толкова хубаво, чак есетих аромата им:))
      За мен е чест, че добавяш линк, аз благодаря!
      Прегръдка!

      Изтриване