вторник, 30 септември 2014 г.

Кодрит кадир

Откакто отхрих преди години в нета рецептата за "Кодрит кадир" крем карамела остана на втори план. Много лесна за приготвяне е тази арабска торта, въпреки че първия път не вярвах, че ще се получи, атрактивна е и ужасно вкусна. В оригинал се приготвя със сухо мляко, но аз я правя по тази рецепта - с прясно. Ползвам тавичка с диаметър 25 см.

Кодрит кадир



за крем карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
1 ванилия

за кекса:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
5 гр бакпулвер
100 г брашно
2 с л какао

За карамела:
5 с.л. захар



Приготвяне:

За крема разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко.
За кекса разбиваме също яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
Карамелизираме 5 с.л. захар в тавичката. Изваждаме тавичката да изстине и стегне добре. Изсипваме сместа за крема.
След това точно в центъра на формата изливаме кексовата смес.
Слагаме тавата в друга, с по-голям диаметър тава с гореща вода. 
Печем на водна баня около 50 мин на 180С. 
Като изстине изваждаме от водната баня и прибираме в хладилника за една нощ. Това никога не можем да изпълним, толкова ни изкушава, че нападаме топло. Но истината е, че на другия ден е и по-вкусна, а и по представителна, може да се отреже парче, което е невъзможно да се случи преди този престой.






За тези, които не са опитали тази благинка – не отлагайте нито ден – бързо(ако не се чака да стегне), ужасно вкусно, с достъпни продукти и немалко като количество, много ефектно.





И само за сравнение - порцията преди да е стегнал сладкиша в хладилника, но тя е само за лакомници:) :






понеделник, 29 септември 2014 г.

Яйца на очи върху канапе от лук

Подкукороса ме Миленка с нейните соц ястия, та се сетих какво много обичах да си правя като девойка - ей тези яйчица, които съм правила преди време, но изнамерих снимката. Условието да ви харесат е да обичате готвен лук. Не знам кой ми ги е показал - не е била мама, тя като не се сещаше какво да готви за да имаме за обяд - печеше по една тава с пържоли. Вечер като се прибереше приятелите на брат ми се постараваха да е празна тавата:))
Та за яйцата - и до днес са ми много вкусни тези яйца, но години наред ги бях забравила. По-често правя омлет, бъркани и по панагюрски, пролет и с пресен лук.
Количествата са на око и на вкус, аз си хапвам по две-три яйчица.




Яйца на очи върху канапе от лук


Продукти:

кромид лук, нарязан на кубчета (по глава на яйце)
яйца
олио+масло
сол
може черен пипер
водичка

Приготвяне:



Слагаме нарязания лук, аз обичам да е повече в тиган с масло и олио. Посоляваме на вкес, може и с вегета(пикантина). Разбъркваме да се позапържи леко и наливаме вода  да го покрие. Когато остане съвсем малко водичка  чукваме отгоре яйцата и оставяме да се стегнат по желание - до твърди или рохки, аз ги обичам със стегнат белтък, но рохък жълтък. През това време водичката се е изпарила и лука е придобил лек карамелен оттенък. Дръпваме от котлона и може да поръсим черен, червен пипер. Хапвам ги направо от тигана:)))


 
 
 
 
 
 
 

неделя, 28 септември 2014 г.

Арабско реване с прясно мляко

Днес ще ви предложа най-вкусното реване, което съм яла :smile1:
Освен това, когато разполагате с малко време и с малко продукти - тази рецепта ще задоволи желанието ви за нещо сладичко и вкусно. Количеството е доста, аз направих в петък и ще имаме и за утре. Пека в тавичка с диаметър 25 см и дълбочина 5 см. 

Рецептата е някъде от нета, дадена от Ашар, отдавна съм я записвала. 





Арабско реване с прясно мляко


Продукти:

Блат
:
4яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
10 гр бакпулвер
 ванилия

Сироп:


1 литър пр. мляко (сиропирала съм и с 800 мл)

2 ч. ч. захар
ванилия

Приготвяне:






1 литър прясно мляко се сварява с 2 ч. ч. захар и ванилия. Оставя се да изстине.

Яйцата се разбиват с 1 ч. ч. захар. Прибавят се 1 ч. ч. брашно, бакпулвер, ванилия. Разбърква се с миксера. 
Пече се в намаслена и набрашнена тава до суха клечка и зачервяване.
Топлото реване се  нарязва веднага  и залива  със студеното мляко.

Заб. Захарта е доста в сиропа, може да се намали с 1/2 чаша. Аз наръсих отгоре кокос и настърхан шоколад - фантастично е просто...












петък, 26 септември 2014 г.

Факела любов 16

В унисон с времето навън случайно (или пък не:)) е ред на поредното стихотворение от поредицата, писана преди толкова години...

Факела любов 16

§§§

С бяла роза и черен чадър
ще ме чакаш навън под дъжда...
Аз ще дойда - прозрачна роса -
твоите чувства докрай да изпия!

Аз ще дойда, там във нощта...
и така, като приказна фея,
без да знаеш, че спрял е дъжда -
със косите си ще те залея.

Ти ме чакай навън под дъжда…

1988г.



сряда, 24 септември 2014 г.

Гъбена яхния с чушки



Гъбена яхния с печени чушки

Продукти:
4 глави лук
4 печени червени чушки 
50 мл зехтин(олио)
500 гр печурки
400 г течна сметана
400 мл зеленчуков бульон
1/2 ч. л. мащерка
сол и черен пипер на вкус    

Приготвяне:

Лукът се реже на полумесеци. Гъбите на филийки. Чушката се реже на лентички. В тиган  се загрява 1/3 от зехтина и в него се запържва лукът. Изважда се. В същият съд се сипва още 1/3 от зехтина и се запържват гъбите. Изваждат се. Сипва се и останалият зехтин се запържват чушките. Връщат се лука и гъбите и се налива бульонът. Добавят се  сол, черен пипер, мащерка и сметаната. Завира  и се дърпа от огъня.

*Рецептата е (с малко промени) от Бон Апети



четвъртък, 18 септември 2014 г.

Пилешко филе с майонеза

Предлагам ви нещо наистина  бързо, лесно и вкусно, макар със стара снимка:


Пилешко филе с майонеза



Продукти:

около 1/2 кг. филе
1 майонеза от 250 мл.
галета

Приготвяне:

Филето се нарязва на хапки - 2/2 см. Всяка хапка се топва обилно в майонезата, която е разбита с вилицата. После се овалва в галета и се слага в тавата /може върху хартия за печене. Така се постъпва с всички хапки. Пече се до готовност - нито да са меки и сурови, нито препечени. Това е - лесно и вкусно. Не се слага сол, може черен пипер по избор. Аз не слагам.






неделя, 14 септември 2014 г.

Лучена супа

Тази супа пусна преди време Юлия от Гответе с мен. Толкова ми се видя примамлива, че я приготвих скоро след това. Разбира се малко промених. Обичам лучени супи и тази също ми хареса, мъжО също си хапна доволно, но децата не пожелаха да опитат. Хапнахме я с едни страхотни соленки от Кауфланд, които са направо като домашни с кашкавал.

Лучена супа


 
Продукти:
75 г  зехтин и масло
500 г кромид лук
1 скилидка чесън
3 с.л. с връх брашно
600 мл вода
1 зеленчуков бульон
600 мл прясно мляко
1 дафинов лист
1 морков
4 с. л. течна готварска сметана
2 с. л. ситно нарязан магданоз
сол и смлян черен пипер


Приготвяне:

Лукът се обелва и нарязва на ситно. В голяма тенджера се разтопява маслото и се прибавя лука, заедно с пресования чесън. Зеленчуците се задушават 10 минути до омекване, без да променят цвета си. Поръсват се с брашното и всичко се разбърква. Сипва се водата и бульонът и супата се довежда до кипване. Добавя се млякото. Ври още малко. Супата се овкусява със сол и черен пипер на вкус и дафинов лист. Добавя се настъргания морков. Тенджерата се похлупва и се готви на тих огън 25 минути. Добавя се сметаната и супата се сваля от котлона. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се разбърква.






Опитайте, особено подходяща е за предстоящите хладни дни!



петък, 12 септември 2014 г.

Сладкиш с шоколад и смокини

Горещо ви препоръчвам този сладкиш! Много, много вкусно съчетание на шоколад, масло и смокини. Напоследък много блогове изкушаваха с този сезонен плод, та реших и аз да приготвя десерт с него. Поразрових се, чудейки се какво точно ми се хапва и попаднах на рецепта в Кулинар.БГ. Автора носи името "Шеф-готвач":), та това за източника. Благодарности за вкусната рецепта!





Сладкиш с шоколад и смокини



Продукти:

за основата:
170 гр.брашно
80 гр масло
2 с.л. пудра захар

за пълнежа:
50 гр. брашно
160 гр масло
4 бр. яйца
1 и 1/2ч.ч. захар
1 пак.ванилия
3 с.л.какао

1 черен шоколад
5 -6 смокини



Разбиваме в робота 170 г брашно, 80 г масло и пудра захар. Слагаме няколко лъжици вода и пулсираме до получаване на тесто. Завиваме в прозрачно фолио и оставяме за половин час.      Загряваме фурната на 180-190 С. Разточваме тестото и го слагаме в тавата за печене. Притискаме добре, така че тестото да покрие и ръбчетата на формата. Надупчваме тестото с вилица и слагаме във фурната за около 15 минути.
·     През това време разбиваме яйцата и захарта. Добавяме ванилията и останалото меко масло и разбъркваме добре. Добавяме останалото брашно и какаото и разбиваме отново.
Поръсваме основата с начупения шоколад и заливаме с пълнежа. Нарязваме смокините на две, така че да се падне по половинка за всяко парче и ги подреждаме симетрично с отрязаното нагоре.
Печем  за 30 минути във фурната. При изваждане сладкиша е кремообразен.                            6
Изваждаме и оставяме да се охлади първо на стайна температура, после в хладилника - до стягане. Нарязваме и се наслаждаваме на страхотен вкус!









сряда, 10 септември 2014 г.

10 септември - Факела Любов - 15 и Сребърна сватба

10 септември...преди 25 години!



 А тези мои стихове включихме в поканата за сватбата ни!
Факела любов  - 15

§§§

И ти, и аз-и двамата във бяло,
един до друг със тебе ще вървим.
Събира ни халката за начало
и пътят ще е труден, но един.

Ще свирят Менделсон, ще пием вино.
Светът ще се прекланя в този час,
защото ще разбира, че те имам,

защото ще съм вечно твоя аз.

1989г.


А днес музата ми бе благосклонна и макар денят преди празника да бе натоварен и напрегнат - нощта бе моя:) 

Напук на хармонията помежду ни, около нас винаги гъмжи от  "независещи от нас обстоятелства и хора" :))) , които винаги да объркват и провалят планове ни. Така и този път - не можахме да организираме деня така, както ни се искаше(дори торта няма да има, или поне не - приготвена от мен лично), но...това няма да скапе настроението ни и ще празнуваме по един или друг начин:


Сребърна сватба

В очите любими днес се оглеждам
и виждам във погледа нежен –
момичето босо, от първата среща,
сърцето ти хванало в плен.

И виждам и двама ни - в бяло,
поели на плещи живота не лек.
Създали за себе си свое начало,
обречено …да е  во век!

И виждам на кадър – мечтаната рожба...
донесла със себе си сладък копнеж -
че щастие има – и още, и още...
щом има любов на кого да дадеш!

Години на радост - безмерна и щура,
години на трудности – не една - две...
Кога отлетяха, та днеска се чудя,
как станаха толкова – двайсет и пет!

През всичките тях се обичахме лудо!
По много и нежно – със цяло сърце!
Любов ли , магия ли, някакво чудо?1?
Но моля се - никога да не спре!!!

За сребърна сватба днес денят е наречен...
голяма годишнина - двайсет и пет!
На тебе обречена, на мене обречен
се молим само за здраве и за късмет!

10.09.2014г.

 И след 25 години - понеже нямам по-скоро правена снимка - една от морето, и една от пазар :) !


 

 Наздраве на всички, надникнали тук!
 Черпя ви Любов!

понеделник, 8 септември 2014 г.

Малка питка за Малка Богородица!

Малка Богородица е!



За благоденствие и хармония в семейството, както и за здраве на децата се приготвя питка!
Почерпете се, а аз си пожелавам семейството ми винаги да бъде заедно и дъщерята и зетя да са ми живи и здрави и щастливи!

Малка питка за Малка Богородица

Продукти:
500 гр брашно
7 гр суха мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1/2 ч.ч. топло прясно мляко
1/2 ч.ч. топла вода
2 яйца
2 с.л. зехтин
2.с.л. зехтин за намазване
шарена сол

Приготвяне:



Меся в машината за хляб, като слагам първо течните продукти, маята и захарта, отгоре сипвам брашното и солта. Включвам на програма месене и втасване - при мен е 1 час и половина. Наблюдавам при замесването да се получи топка, която да отскача свободно, ако се наложи добавям брашно. Разбира се може да се омеси тесто и на ръка, като в брашното се направи кладенче, където се изсипват течните съставки. След втасване на тестото разделям на две топки. Първата деля на 7 топчета, всяко от тях разточвам на кръг, намазвам със зехтин и поръсвам шарена сол - шопска. Сгъвам кръгчето на две и след това навивам на рулце - розичка. Поставям в средата едната, а около нея останалите 6. Другата топка тесто разточвам на един голям кръг, който също намазвам и поръсвам с шарената сол. Навивам на руло, режа напречно - веднъж наляво, веднъж надясно - получава се форма на трапец. и ги нареждам около розичките - едното с широката част навътре, другото с тясната. Дано ме разбрахте, че не се сетих да снимам, ако не - оформете по свое желание.
Втасва, намазва се с разбит белтък и се пече до готовност или приятен загар. Аз пека на 200 градуса, около половин час.
Пухкава вътрешност и хрупкава коричка, нарочно даже попрепекох!
Козето сирене взе да ми понася:)

Да ви е сладко!

неделя, 7 септември 2014 г.

Факела Любов - 14

 Факела Любов - 14


СТО СЪРЦА


Аз сто сърца ще имам, със които
ще те обичам, властно ще виня,
ще търся в погледа ти нежност,
със нежност женска ще те покоря.


Със сто сърца ще бъда твоя,
със сто сърца за тебе ще умра...
Но ако от всичките поискаш прошка,
тогава…със стоте ще те презра!


1987г.


петък, 5 септември 2014 г.

Един по-различен таратор

Навън вали (скоро не е валяло) и хич не е тараторено, но се надявам пак да има слънчеви дни. Дойдат ли направете си този необичаен 

Таратор със селъри






Продукти:


400 гр кисело мляко
сол
няколко стръка селъри
1-2 ск. чесън
олио
копър по желание


Приготвяне:


Млякото се разбива, добавят се сол и олио на вкус, нарязано на кубчета селъри, счукан чесън, копър на ситно. Може да се разреди с вода, ако ви е гъсто. Охлажда се и се поднася.



четвъртък, 4 септември 2014 г.

Питка със сирене

Рецептата която ще ви предложа е приготвена и снимана от дъщеря ми.
На мама гарджето, освен че е най-красиво и умно, но е и умеятелно, само да поиска - и всичко прави с лекота. Прекрасна ми е тя!

Питка със сирене



Продукти:

400 гр кисело мляко
200 мл вода топла
30 гр мая
3 малки яйца
2-3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
750 гр брашно
70 гр масло
Сирене за поръсване

Брашно за доомесване
Жълтък за намазване

Приготвяне:






Аз меся в машината за хляб, но бихте могли и на ръка, (както прави дъщеря ми). Слага се първо маята да се разтвори във топлата вода, заедно с 1 с.л. захар. Добавя се млякото и разбитите яйца, които са на стайна температура, олиото, солта и накрая брашното. Пуска се на програма месене и втасване, която на моята машина е 1,5 час.  След като тестото втаса се изважда, накъсва се на 15 -16 еднакви топчета. Всяко топче се разточва до ½ см, намазва се с разтопено масло и се поръсва със сирене. Завива се  на рулце и после на кръгче, кравайче. Нарежда се в тава с размери 30-35 см. Оставя се да втаса, намазва с разбит жълтък с малко олио и се пече до готовност на 200 градуса.

И от ръцете на гарджето е най-сладко :))






Факела Любов - 13

 Факела Любов - 13


§§§

Далечен блус дължа ти... От септември.
Един прекрасен, бавен блус.
Морето ли изтърка мойта нежност?
Или в поканата ти беше груб?

Не, не, виновници не търся.
Каква вина - аз с тази нощ те опознах.
И ако трябва пак да се завърне -
със твоят блус ще и благодаря.


Ще ме обвиеш с две ръце през кръста,
глава на рамото ти ще сведа,
не си мисли за нищо, просто
танцувай с мен, танцувай с мен, ела...


1987г.

вторник, 2 септември 2014 г.

Кюфтета по цариградски

Дъщерята  и зетя обичат това ястие. Аз обикновено не се сещам да го правя. На морето си поръчват някъде и после ме карат да им приготвям и у дома. От известно време съм се спряла на тази рецепта, която сътворих  наслуки. Търсих веднъж в нета, но честно казано няма много рецепти, а и трябваше нашите кюфтета да имат и сос - ама да не е бял, да не е червен и т.н. Понякога ги приготвям и с гъбен.




Кюфтета по цариградски

Продукти:
За кюфтетата:
500 гр кайма смес
2 глави лук
2 филии, изкиснат в студена вода хляб
черен пипер
сол
магданоз /тайно го сложих и на ситно/
1 яйце
1-2 с.л. студена вода при омесването

За пюрето:
около 700 гр картофи
50 гр масло
1-2 чаши прясно мляко/на око до желана гъстота/
пикантина

За соса:
50 гр отцедена мазнина от пърженето на кюфтетата
50 гр червено вино
2 с.л. брашно
около 500 мл бульон от варенето на картофите + кубче





Приготвяне:

Омесваме продължително каймата и оставяме да престои.  През това време слагаме обелените и нарязани картофи да се сварят в студена вода. Оформяме топчета, колкото орех от каймата и овалваме в галета. Изпържваме в мазнина. Сварените картофи намачкваме с прибора на пюре и добавяме маслото и горещото прясно мляко, овкусяваме с вегетата. Прецеждаме 50 гр от мазнината, загряваме и добавяме брашното. След като кипне, изсипваме виното и бульона, бъркайки енергично. Варим 15 минути, прецеждаме.
Сервираме кюфтенцата върху пюрето, а отстрани поливаме със соса.





понеделник, 1 септември 2014 г.

Бонбони


Тези бонбони съм приготвяла отдавна. Бяха си чиста импровизация с налично продукти, но се оказаха много сполучливи. Имам доста стари рецепти, които не съм публикувала тук и постепенно пускам, наред с някоя нова. Та старите пускам по интуиция - коя на кой ден отива :), така ги избирам и гледам да редувам десерти, супи, основни и т.н. Та за днес се чудих какво да е и първо - бонбони не съм пускала до сега и второ мисля, че 1 септември е добра дата като за черпене. Не, нямам повод. Просто обичам септември месец. От сезоните най-любим ми е лятото, но от месеците - септември, нищо че не е много летен. Защо септември ли - носи ми усещане за спокойствие и романтика, за едно "Бурда" усещане (тези които ме познават по-добре знаят за тая моя лудост). Да, именно за списание Бурда става дума, особено от преди 10-20 години, накрая на списанието, което си е за модни дрехи винаги има странички с едни такива уютни кухнички, с перденца, с наредени бурканчета, с уют и спокойствие на някакъв провинциален живот - идилия. Визията на блога на Миленка буди у мен същите асоциации - с плетените столчета с възглавничките, с масичката с чашите с кафенце...със сладките приказки...Отплеснах се, но то е само за да се опитам да ви предам как усещам септември - еми подсладете се с по бонбонче и му се насладете - дано е слънчев!
 
 
Бонбони Рафаело



Продукти:
100 гр сухо мляко
100 гр бисквити котешко езиче
80 гр кокосови стърготини
Около 50 мл. Прясно мляко
20 гр кокосови стърготини за овалване

Приготвяне:
Смиламе бисквитите, добавяме сухите продукти и постепенно наливаме прясно мляко докато сместа стане годна за оформяне на топчета.  Овалваме ги в останалия кокос и се наслаждаваме на чудесни бонбони.
 

 


Бонбони Какао



Продукти:

300 гр течен шоколад
5 обикновени вафли „Боровец”, без глазура
½ ч.ч. фини овесени ядки
20 гр какао за овалване
 
Приготвяне:
Продуктите се объркват до получаване на смес, годна за оформяне на топчета. Овалваме в какао.