сряда, 18 юни 2014 г.

Пълнени чушки по самоковски

Корените и на двамата ми родители са от две съседни села между София и Самоков, и макар крака ми да е стъпвал само 2 пъти в този град, за по десетина минути има си сходни неща в кухнята. Макар едната ми баба от млада да е живяла първо в Пирдоп - Златица, а после в София, а другата от дете да е работила в София, доста от нещата които са приготвяли са си типично за този край, вероятно предадени от техни майки и баби. От както се помня у дома пълнените чушки се правят само по този начин. Рецептата е на баба ми Веселина, на която съм кръстена. Чушки, като чушки, но теза са по-особени и за мен поне - много вкусни. Ако ви се сторят такива - опитайте ги.


Пълнени чушки по самоковски





Продукти:
около 15 - 20 средни чушки 
500 гр. кайма
600-700гр.картофи
150-200гр.ориз
1 глава лук
1 морков
2 домата
олио
чубрица
джоджен
сол
зеленчукова подправка







Приготвяне:

Изкормените и измити чушки се пълнят със сурова смес от каймата, ориза, настърганите лук, морков и домат,подправките и малко олио. Понякога задушавам сместта.
Отворите на чушките се запушват с колелца от нарязаните предварително картофи /по-дребнички/. Нареждат се в тавичка. Останалите картофи се нареждат между чушките. Налива се вода, настърган домат и сол или пикантина, колкото да ги покрие, ама не съвсем, до средата може би. Пече се до готовност на картофите и зачервяване. Много е вкусно и картофките поемат от аромата на чушките.



Да ви е сладко!



8 коментара:

  1. :)))Част от здравословната диетка ли са тези бабини чушки?
    Не съм ги приготвялато този начин,...даже не съм ги опитвала така сготвени,но ще си запазя рецептата за по-недиетични дни:)!
    Прекрасен ден,Веси:))макар и дъждовен....Може да почетеш от романа на Богомил Райнов"Няма нищо по-хубаво от лошото време"......

    ОтговорИзтриване
  2. Ами - пюренца, супички си хапвам - имам натрупани стари снимки и рецепти - тях ще пускам, докато има, после вече нови...
    Днес не се очертава толкоз да е лошо времето, поне за сега в София се прокрадва и слънце, пък книжката си е класика :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз в момента съм във Варна и времето е по скоро дъждовно:))))

      Изтриване
  3. Весе,наистина добра комбинация си направила с картофките,не бях се сещала.
    Пожелавам ведър ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа, Роси, не е моя заслугата, даже не знам чия е, по този край - така ги готвят - все пак е картофен край, та сигурно затова ги слагат навсякъде:))

      Изтриване
  4. На това му се казва, богата гозба, от всичко има! Много вкусно и питателно изглежда, Весе :)

    ОтговорИзтриване
  5. Весела, интересна рецепта, много ми хареса. Ще пробвам. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Таня и Таня :), радвам се, че одобрихте и ще чакам отзиви, ако опитате. Спокоен ден с тези потопи...

    ОтговорИзтриване