вторник, 8 ноември 2016 г.

Глътка магия за днешния празник или вино от къпини

Днешната почерпка е нетрадиционна, както за мен, така и за блога.
Не ни е и празнично, причината ще споделя някога по-нататък, случи се нещо, което не очаквах, че ще ме разтърси така, но успя, наред с умората, която доста ми се насъбра. Но не мога да подмина този ден, ето така, просто искам да го отбележа - две  най-скъпи за мен същества са именници - дъщеря ми и майка ми.
Това е първото вино, което правя въобще през живота си, получи се малко количество и е предназначено за много специални хора!





Споделих май преди време, че дъщерята цяло лято носи у дома къпини,
Освен че звучи екзотично и луксозно, виното от къпини  е и полезно при простудни заболявания, укрепва имунитета. Съчетава тръпчив вкус и много приятен аромат. 
А рецептата за виното е съвсем лесна, избрах я сред няколко, намерени в нета.
Снимките са просто в движение, надявам се да мога да ги сменя по-нататък.



Продукти:
1 кг къпини
600 г захар
100 г мед

Приготвяне:
Намачканите, добре узрели къпини, се разпределят в буркани и се заливат с 1 л топла вода, общо. Поставяме марля на гърлото на буркана и престоява така 4 денонощия. Получената течност прецеждаме и отново наливаме в буркани. От захарта, меда и 0.5 л вода приготвяме сироп. Наливаме го към къпиновия сок и затваряме бурканите с капачка, без да завинтваме. 25-50 дни държим на топло течността. Когато се избистри, виното е готово. При мен стана бързо, защото беше топло. Преместваме го в нов съд и го държим на хладно още 2 месеца. Наливаме го в бутилки и ги затваряме с капачка или тапа.


Наздраве!
Желая и на двете ми скъпи именички да са живи и здрави! Да приемат трудностите със смирение и да ги преодоляват със сила на духа! Защото живота никога не е само лесен, защото след всяка нощ, настъпва ден! И мрака е именно затова - да ни накара да оценим светлината!



8 коментара:

  1. Веси, да са ти живи и здрави именничките, а за виното съм сигурна, че е прекрасно. Сподели го с любими хора, които носят светлина в живота ти. Целувки.

    ОтговорИзтриване
  2. Честити да са ти Ради и мама, Веси!
    Силно се надявам умората и лошите омменти да са отминали и да сте добре в къщи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Пепи!
      Ще отминат, дай боже, добре сме у дома!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Желая от сърце да са живи и здрави именичките, а за теб мила Веси - една голяма прегръдка! Това вино, сигурна съм е еликсир! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    честити две именнички.Имам рецепта за вино от къпини, но не сме правили.Нямам толкова голямо количество, а само няколко храстчета за разкош.Но не се съмнявам,че е много ароматно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси, Ели!
    Да ти кажа, никога през живота си нито съм виждала как се прави, пък още по-малко да съм правила вино, камо ли - къпиново.
    Но ето, така се случи...нооо, чудесно се получи, няма и две бутилки:))

    ОтговорИзтриване