вторник, 17 ноември 2020 г.

Манджа с грозде



Така шеговито я е нарекла авторката - Ивана, но на мен ми хареса и за заглавие. Рецептата е от италианското кулинарно списание ''Cucinare bene''. Мъничко промених.
С домашни архангелови хлебчета:) е просто прелест.



Продукти:
за кюфтенцата:
400 гр. кайма 
1 белтък
1 филия сух бял хляб
2-3 с.л. пържен лук (от американската седмица на Лидл)
щипка риган
щипка черен пипер
щипка магданоз
слънчогледово олио за пържене
за соса:
200 гр. гроздови зърна (тъмнорозови и бели)
50 мл. бяло вино
200 мл. зеленчуков бульон
2-3 с.л. зехтин
черен пипер
1 ч. л. брашно 



Приготвяне:
Сложете каймата в купа, добавете накиснатия и изцеден от водата натрошен хляб, яйцето, лука, щипка риган, магданоз и черен пипер. Омесете. Направете малки кюфтенца, оваляйте ги в чиния с брашно. Изпържете в загрято олио до приятен загар. Готовите кюфтета отцедете на кухненска хартия. В удобен дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин. Прехвърлете кюфтенцата и полейте с бялото вино. Изчакайте малко да се изпари алкохола и налейте топлия бульон, посолете. Захлупете съда и гответе ястието 10 мин. Прибавете след това зърната грозде и продължете готвенето още 5-6 мин. Разтворете 1 с.л. брашно с малко вода и излейте в тигана. Готвеет още 2-3 мин. 
И ето я вкусната манджа с грозде!
Поднесете върху картофено пюре!

На снимката долу е преди затопляне, соса е леко желиран. После не успях да щракна:)








2 коментара:

  1. За мен е предизвикателство Веси да приготвя подобно ястие.Но нямам навик да смесвам плодове и други продукти, защото плодовете са много лесно смилаеми.Бих използвала обаче сушени плодове в този случай - стафиди или сини сливи.Ястието обаче изглежда прекрасно на външен вид.
    Поздрави, усмихната нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Странна комбинация, но оказа се много вкусна. Стафиди, да, те нали са от грозде:)

      Изтриване