неделя, 8 септември 2019 г.

Питка за Малка Богородица



Продукти:

220 мл прясно мляко
14 г суха мая
14 с.л. кисело мляко
7 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
около 800 г брашно

50 г краве масло
мед

Приготвяне:

В топлото прясно мляко се разтваря маята заедно със захарта.  Брашното се пресява. Изсипват се солта, киселото мляко,  олиото и  мая. Замесва се меко нелепнещо тесто. 
Втасалото тесто се разделя на 9 еднакви части. Оформят се на топчета и се подреждат в тава с диаметър 28 см.  Питката се е оставя да втаса във фурната на 50 градуса. След това температурата се увеличава на 180 градуса.
Втасалата питка се намазва с  мекото масло.
Пече се в загрятата фурна на 180 градуса. Топла  се намазва с мед.











1 коментар:

  1. Рождество Богородично е светъл празник, пример за много родители, които нямат деца.Не изкуствени методи за зачеване, а силна молитва и праведен живот пред Бога.Св.Богородица е закрилница на семейството .Нека пази и закриля народа ни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване