неделя, 6 май 2018 г.

Шоколадово-тиквено-фъстъчена торта



Днес тук има двоен рожден ден, затова ви черпя с торта.


Мама става на 74, а блога ми на 4!


От няколко години не празнуваме заедно с родителите ми празниците, не се и виждаме често, причините са банални и може би зависят, но по-скоро не зависят от нас.


Важното е, че обичта помежду ни я има, важното е че са ми живи и че знам, че ги има!


Торти обаче правя и за всеки техен празник, старая се да има и за моментите, когато сме заедно.


Да ми е жива и здрава майчицата, много я обичам, въпреки, че сме две планети с нея и когато се видим успява да ме напрегне или ядоса с нещо. Винаги обаче го преглъщам и подминавам, защото знам, че и тя ни обича и иска най-доброто, просто характера и е такъв, разбиранията за живота различни, болестите и проблемите - достатъчно.
Искам да ми е здрава, поне толкова, колкото е сега, да има повече поводи да се усмихва, да загърбва лошите неща и хора, да е позитивна, поне мъничко, да живее живота си така, че да и харесва, въпреки всичко, има толкова много неща, заради които си струва - всички сме живи и здрави все пак, да остави ежедневните тревоги за всичко, така ще бъда по-спокойна и аз!


Блога...създадох с идеята да събера на едно място и стиховете си, и рецептите, които приготвям за семейството, приятелите, колегите си. Както често се шегувам - духовната храна и храната за тялото. Не крия, че първата ми е първата слабост, макар повече да наблягам на втората:) Обещах си няколко неща - че "това ще бъде блог в който ще се оглеждам, като в огледало – както в ежедневните хобита и занимания, така и във важните моменти и в емоциите, които ще ме вълнуват! Няма да гоня брой публикации, посетители, няма да се съревновавам с никого. Искам и ще се опитвам да бъда себе си, макар че ще се радвам всеки един от вас, надникнал тук да намери и остави и частица от самия него..."

Доволна съм, че съумявам да не изневеря на това, радват ме коментарите и одобрението на посетителите, защото знам, че времето е ценно за всички и благодаря на всички онези, които отделят от него за да надникнат, прочетат и/или напишат няколко думи. Не ме е страх и от критиката, със сигурност има защо, старая се да се уча да бъда по-добра във всичко, което правя, понякога успявам, друг път - не, просто не обичам на всяка цена да правя нещо, опитвам се да има баланс във всичко, с което се занимавам, съвършенството и изпипването на всяко нещо, освен желание изисква най-вече време...а то е само 24 часа в денонощието, уви... А ми се иска, в няколкото часа след работа, и да чета, и да пътувам, и да се виждам с приятели, и да мързелувам, и да се занимавам с някое от другите ми хобита, и най-вече да отделям време на близките си. Може би съм такъв характер, обичам да правя повече неща, скучно ми е да се занимавам само с едно нещо. Сега съм си намислила и гоблени да шия, не съм го правила от времето, когато бях по майчинство. Проблема е, че вече и зрението ми не е така остро, ще се наложи да го правя с очила, а това никак не ми харесва...
Искрено благодаря на всички позитивно настроени хора, които надникват тук! 
Почерпете се с тази семпла на вид, но богата и надявам се вкусна торта, а рецепта ще кача по-късно:), пък и да опитаме дали си струва:)












Ето и рецептата, идеята за блата взех от тук и се оказа добро попадение, леко промених, за пореден път благодаря!

Продукти блат за ринг с диаметър 20 см:

250гр. варена тиква
½  ч.чаша брашно
100 гр. сушени фурми 
125 гр. масло
4-5 с.л. какао
2 яйца
1 ч.чаша захар
ванилия
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер

Продукти фъстъчен крем:

150 гр фъстъчено масло
125 гр крема сирене
4 с.л. мед
150 мл течна сладкарска сметана

Продукти шоколадов крем:

200 гр черен шоколад
300 гр течна сладкарска сметана


Приготвяне: 
Пасирам тиквата в блендер, заедно с фурмите и захарта, добавям яйцата, отново пулсирам. В друга купа смесвам сухите съставки - брашно, какао, ванилия, сода и бакпулвер. 
Добавям към тях течните и съвсем размекнатото масло и обърквам с лъжица. Изсипвам във форма за торта, със застлана хартия. 
Пека на 200 градуса до проба със суха клечка, да не полепва. 
Оставям блата да изстине съвсем, след което го режа хоризонтално на две. 
Докато се пече блата приготвям двата крема. 
Разбивам фъстъченото масло с крема сиренето и меда. Отделно разбивам сметаната и ги обединявам, това е единия крем. 
За другия загрявам заедно сметаната и натрошения шоколад до завиране, дръбвам и разбърквам енергично с лъжица, прибирам в хладилника. 
В чиния за торта поставям единия блат, слагам около него ринг, отгоре поставям целия фъстъчен крем, следва втория блат. Изваждам втория крем от хладилника и хубаво го разбивам с миксер, намазвам втория блат и заделям за измазване острани. Кремовете са гъсти и стягат бързо в хладилника. Изваждам, измазвам и отстрани и поръсвам отгоре с настърган шоколад, а отсрани с филирани бадеми, а още по-добре натрошени фъстъци. Може да украсите както искате, аз нямах много време и затова оставих по-семпла.

Торатата е  богата на вкусове и продукти,  леко соления фъстъчен крем създаде  добър баланс на иначе доста сладкия блат и леко горчивия шоколадов крем.

Ето и разрез:)






9 коментара:

  1. Да Ви е жива и здрава.Още дълги години да бъде сред Вас за да Ви подкрепя, а на теб конкретно да ти осигурява необходима енергия за да се изправяш в играта наречена Живот.
    Що се отнася за блога ти да има още повече посетители. Забавлявай се с него.
    На цялото семейство нека Свети Георги Ви пази.
    Честитити празници.:-)
    Стани

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    чудесни поводи за радост, блогът ти е прекрасен , прекрасни моменти и мисли, а и стихове споделяш.Да ти са живи и здрави родителите.Моят баща скоро почина , а майка ми е още жива.Нека им се радваш още дълги години и сте заедно в радости и скърби.
    Надявам се,че списването на блога ти носи удовлетворение и радост.Чудесни, много вкусни и интересни рецепти научих от теб.Бъди благословена и се радвай на всичко, което твориш в кухнята.Живот и здраве да се видим и на живо, мечтая за този момент.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря за пожеланията, както и за одобрението ти!
      Искрени съболезнования за загубата ти, не знаех, ти често го споменаваше татко ти...ше ти липсва...
      За мен ще бъде чест и истинско удоволствие да се видим някой ден, Ели, възхищанвам ти се!
      Ако имаш път към София, пиши ми предварително на мейла или тук, в блога:)

      Изтриване
  3. Обичам сладкото и тортите. А, тази тортичка особено ме привлече! :))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо и никаква тортичка, Иван, но, да - вкусна бе! Благодаря!

      Изтриване
  4. И моите поздравления, Весе...,
    здраве, спокойствие, семейна топлина и много радостни дни заедно с майка ти!
    Честит празник и на чудесния ти блог -
    много вдъхновение, лично удовлетворение и още много х4 публикации в него!
    Благодаря за удоволствието, с което идвам при теб, страхотна е и тортата!

    ОтговорИзтриване