неделя, 4 септември 2016 г.

Шоколадов мармалад от сливи

В сезона на сините сливи да подсетя за нещо много вкусно. Това е рецепта на Лабрекс от БГ - Мама. Изкушение за всички, които като мен обичат шоколад, а също и сини сливи. Оказа се, че и комбинацията им е фантастична. Сладкото от сини сливи  по принцип е едно от най-любимите ми. 
Снимките са лоши и стари, но това не пречи да се хапва с удоволствие:)) Ако успея, ще направя и тази година и ще снимам:)


4 кг добре узрели сини сливи
2 кг захар
10 с. л. какао
 ванилова есенция 

Посипваме нарязаните сливи с 1 кг захар и  оставяме да престоят една нощ. Сливите пускат сок, на другия ден сипваме и останалата захар и 10 с.л. какао  и слагаме на котлона. Вари се на тих огън, точно един час, след като кипне, от време на време се разбърква. Към края се добавя ваниловата есенция. Сваля се от огъня, още горещо се налива в буркани, запечатва се с капачки и  бурканите се обръщат до изстиване. 
Ако сливите са по-меки се разкашкват, ако са по-твърди - остават цели половинки. 
Аз обаче пасирах и се получи много фин мармалад. Горещ насипах в бурканчета и обърнах.



6 коментара:

  1. Отговори
    1. Такова беше, трябва тази есен пак да направя:)

      Изтриване
  2. Весе, много впечатляващо! Благодаря за споделената рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, съчетанието си го бима, макар с тези лоши снимки.

      Изтриване
  3. Веси,
    добавката на какао наистина е много удачна , защото придава неустоим вкус и аромат.Интересен вариант се е получил и надявам се много вкусен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотна е комбинацията -с наситен шоколадов вкус и лека плодова жилка и киселинка.

      Изтриване