събота, 19 март 2016 г.

Рулото на Марианка

Така си го знам, и така го записвам. 
Писала съм не веднъж - Мариана Г е невероятен кулинар, невероятен фотограф, момиче с деликатен вкус и талант. 
На всичко отгоре е и истински, верен приятел. 
Марианка, това е една от най-любимите ми рецепти, ползвам блата не само за това руло, но и за други  торти. Снимките ми са стари, и на светлинни години от твоите,  но рулото е върха! За това го избрах за днешната ми публикация, за празничен за нас с половинката ден:) 
Желая си да е вечна онази тръпка, белязала днешния ден, като специален (като се замисля, май много такива сме си определили за честване:))!

Пиша рецептата в оригинал, макар да импровизирам понякога, най-вече с крема или формата.



Продукти за блата:

4 яйца
125 гр. захар
80 гр. брашно
40 гр. нишесте
30 гр. какао
1 ч.л. бакпулвер



Продукти за крема:

300 гр. заквасена сметана
1 яйце
2 с.л. брашно
120 гр. захар

200 гр. меко масло


Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта, добавят се сухите съставки и внимателно се разбърква. Сместа се излива в тава, застлана с леко намаслена хартия, изравнява се и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, за 10-12 минути. Готовият блат се обръща върху чиста хартия, поставена върху кърпа, маха се хартията от печенето и с помощта на кърпата се навива на руло откъм широката част, заедно с чистата хартия. Оставя се така да изстине.

Разбива се яйцето, добавят се останалите продукти за крема (без маслото) и при непрекъснато бъркане сместа се сгъстява на водна баня. Охлажда се. Отделно се разбива маслото и към него постепенно се добавя сместа, като добре се разбива.

Изстиналото руло се развива и се маха хартията, намазва се с крема, като се оставя една част за отгоре и се навива. Намазва се с останалия крем и се украсява по желание.

Платката се пече в широката тава, която е към печката, с приблизителни размери 38/30.





14 коментара:

  1. Принципно рулата са едни от любимите ми за направа и поднасяне десерти,но да си призная отдавна не съм правила,Веси!Твоето е великолепно,но определено кремът много ми стана интересен,такъв не съм правила....Снимките ти са повече от слънчеви,честита пролет,Веселушке :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крема е наистина много вкусен и различен!
      Честита пролет, Миленски!

      Изтриване
  2. Честит ви празник,Веси,все така да ви е сладък и вкусен с такива разкошни,сочни десерти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти, мила, прегръщам те!

      Изтриване
  3. Изглежда чудесно, Веси, а и много лесно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, абе рулата не са от най-лесните за правене, но пък е вкусно!

      Изтриване
  4. Честит семеен празник! И все с такива вкуснотии да го посрещате и си подслаждате живота ...

    ОтговорИзтриване
  5. Мила ми дружке :) прекрасно рулце си направила и по хубав повод! :) Радвам се, че ви харесва и на мен ми е любимо! Целувки и благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз, аз благодаря:))Целувки и за теб, ще се стремя към твоето съвършено руло!

      Изтриване
  6. Да ви честит празника и сладък живота! Прелестно руло. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Кате! Поздрави далечни и за теб!

      Изтриване
  7. Веси,
    прекрасно е рулото.Много интересен и впечатляващ крем.Не съм правила такъв и ми е интересно какъв вид и вкус ще има.Но рулото с този крем наистина е много впечатляващо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Ели, голяма майсторка е Марианка, няма нейна рецепта, която да не е фантастична и впечатляваща!

      Изтриване