четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Бонбони от блатове и червени боровинки


Дъщерята беше правила едни мини тортички от готови, правоъгълни блатове, за рожден ден на приятелка. В хладилника се подмятаха изрезките от тези блатове. Трябваше да бъдат оползотворени. Рецептата е от типа "почисти хладилника и шкафа":), но се получи успешна. Разбира се това е само идея, а вие бихте могли да импровизирате и с продуктите, и с количествата им. Биха им подхождали и смлени ядки, но аз нямах в момента.

Ииии  точно днес ви черпя с бонбони:)
Лесни, вкусни и ненадейни:))

Бонбони от блатове и червени боровинки






Продукти:

Изрезки от блатове, равняващи се може би на два правоъгълни блата 20/20
1/2 консерва кондензирано мляко или около 200 гр
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
100 гр разтопено масло
2-3 с.л. течен мед
2 с.л. какао
125 гр сирене крема
ако е необходимо малко течна сметана до желана гъстота, при мен 2-3 лъжици
5-6 с.л. кокосови стърготини за овалване




Приготвяне:

Блатовете се натрошават с ръка в дълбока купа. Добавят се кондензираното мляко, меда, маслото, какаото, крема сиренето и боровинките. Сместа се разбърква хубаво, може да се омеси и с ръка. Ако е необходимо се добавя течна сметана, докато стане годна за оформяне на топчета, първо се опитва да не би да се разводни прекалено, по-добре да е по-суха сместа. Оформят се топчета и се овалват в кокосовите стърготини. От това количество излизат поне 45 бонбона.






И ние се подсладихме и колегите ги харесаха:) Почерпете се и вие:), да ви е сладко!

Допълних рецептата, защото бях пропуснала какаото и крема - сиренето, моля за извинение за пропуска.



14 коментара:

  1. Merhabalar, hepsi muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Те досущ като руските пастички картошка. Весе. Това си е голяма вкусотийка, спор няма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, аз пък не съм опитвала тези картошки:)
      Допълних си рецептата, че забравих два продукта, а единия особено е важен:(

      Изтриване
    2. За "картошките", Весе, колкото руски майсторки има - толкова и рецепти. Обща е идеята: смесват се натрошени блатове (или някакви бисквити) с всякакви течни, сочни, лепкави, сладки съставки, на коя каквото и е на сърце - масло, кондензирано мляко, дулсе де лече, какао - задължително, лек алкохол в умерено количество, сметана, някакви крем-сирена... абе която за каквото се сети... От получената мека лепкава маса овалват топчести сладкишчета, обвити обикновено в какао, понякога с пълнеж в средата - плодове, ядки... и те ти "картошки". И си е винаги вкуснотийка, като твоите. :) И в нашия блог има едни "картошки". Ама не знам дали си попадала на тях.

      Изтриване
    3. Мерси за инормацията, те верно на такива съм ги докарала и моите. Не си спомням за тази ваша рецепта, но ще погледна:)

      Изтриване
  3. Веселка, и аз често правя топчета от стари блатове, сладкиши и т.н, но ще опитам и твоята рецепта, както си е стъпка по стъпка. Много ми харесва идеята. Прегръдки на теб и твоето момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, съжалявам, дано прочетеш това - допълних крема сиренето и какаото, просто съм ги пропуснала тук, а особено сиренето много добре се съчета с всичко.

      Изтриване
  4. Веднага се черпя, Веси, защото са станали разкошни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Траянче, черпи, се, че и повтори даже:))

      Изтриване
  5. Нареждам се и аз за сладичко, на бонбони не отказвам! Станали са прекрасни, Весе! Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, ако видиш коментара, върни се на рецептата, че я допълних:)

      Изтриване
  6. Оооо, такива бонбонки най-обичам Веси!! Децата и мъжо пък ги хапват без почивка до последната трохичка!!

    ОтговорИзтриване