вторник, 15 декември 2015 г.

Швейцарска баклава


Швейцарска баклава












Продукти:

1 пакет тънки кори
масло/мазнина/ за намазване

Тесто:
4-5 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. счукани или нарязани не много на ситно орехи
1 бакпулвер

Сироп:
2 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
сок от 1 лимон
Ври 5-6 минути.

Приготвяне:

В правоъгълна тава се нареждат 5 бр.кори, като всяка се намазва с масло. Отгоре се излива половината плънка /получена като се смесят всички продукти за тестото/ Върху него се поставят отново 5 кори, всяка намазана с масло. Излива се останалата плънка. Най отгоре се нареждат, намазани останалите кори. Намазва се обилно последната кора и баклавата се нарязва на ромбове или квадрати. Слага се да се пече в загрята фурна до порозовявяне.
След като изстине отново се нарязва по улейте и се залива с горещия сироп.
Това е рецептата, която прави мама от много години. Чудесен избор за коледните празници





10 коментара:

  1. Много интересно предложение, Весенце! Туй си го копвам веднага.Мммм..вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Весе, на времето и майка ми правеше подобна баклава, но оформянето беше различно. Много вкусно предложение и мисля, че Коледната ми баклава може да бъде и в този вариант.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда разкошно, веси! След източната ще пробвам и тази:)

    ОтговорИзтриване
  4. Весе,баклавата ти е един път!Чудна разновидност на класическата!Прегръщам те,магьоснице:)))!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна е, наистина, Весе - харесвам я и аз,
    много хубава и апетитна изглежда в твоя вариант.
    Благодаря за чудесната идея, поздрави и още празнично вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусен вариант на баклавата. Дъщерята за пръв път я направи преди години и много ни хареса.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Обожавам домашната баклава! Прекрасна е, Веси ( чак ми се прииска да си бодна едно малко залче).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета, благодаря на всички ви! Баклавата наистина е много хубава и лесна, за жалост снимката е от преди години и лоша, все се каня да ги подменям, но времеееее няма:))Много сте мили всички и ви прегръщам една по една!

    ОтговорИзтриване
  9. Веси, и аз от години правя такава баклава с пълнеж, само, че я завивам на рула. Твоят начин е много интересен, ще пробвам... :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък ще пробвам твоя - на рула - само да видя кога, че нещо деня 48 часа да бе - пак не би ми стигнал комай...

      Изтриване