вторник, 29 юни 2021 г.

Катмер бюрек


Влезете ли в блога на Кокончето, няма да си тръгнете без да се изкушите на мига да опитате някоя от апетитните и рецепти. Царица е на месото, но и на тестените изкушения, които аз обожавам. Нямаше как да не опитам този бюрек и меко казано съм очарована - от аромата, вкуса, меката средичка и отлично хрупкава коричка! Фантастичен бюрек, за рецептата огромно благодаря!

Интересното в тази рецепта е, че в тестото се слагат прясно мляко и бакпулвер. Разточените не много тънки кори, се получават  фини след изпичане, няма грам глетаво във вътрешността, а отделени кори от маслото, но без да е мазна баничката.

Катмер бюрек







Продукти:
300 мл прясно мляко
60 г кисело мляко
7 г бакпулвер
1 равна ч.л. сол
550 г брашно (плюс още малко за разточване)
150-170 г краве масло за намазване на корите

Пълнеж по желание: 300 г натрошено сирене


За намазване на бюреците отгоре:
1 жълтък + 20 г разтопено масло

За поръсване, отново по желание - маково семе, сусам, зърна черен кимион




Смесваме в купа прясното мляко, киселото мляко, бакпулвера и солта. Разбъркваме и добавяме брашното. Омесваме меко тесто. Разделяме на 8 части, които оформяме на топчета и покриваме с фолио. Оставяме да престои 10-15 минути.

Разтопяваме маслото. Разточваме всяко топче на кръг, горе-долу  с диаметър  24 см. 
Разточваме кръг,  намазваме хубаво с масло с  четка. Разточваме втори кръг и го слагаме върху първия, отново намазвате с масло. Така постъпваме и с третото топче, а последната кора не мажем с масло. Двата бюрека се правят с по 4 кори.
Покриваме отново с фолио и оставяме пак за 30 минути.Натрошаваме сиренето.
След 30 минути, прехвърляме първите 4 кори на плота, като поръсваме съвсем малко с брашно и разточватм корите с точилка.Не е нужно да изтъняваме, просто разточваме на по-голям кръг. Намамваме с разтопено масло и поръсваме хубаво със сирене. Навиваме на руло, след това на охлюв и преместваме в набрашнената тава. Така постъпваме и с вторите кори.
Покриваме ги отново с фолиото и оставяму за нови 30 минути. 
След 20 минути включваме фурната да загрява на 170 градуса. 
Разбиваме един жълтък с разтопено масло.
Върху хартия за печене, поставяме единия охлюв катмер, притискаме с ръце да се сплеска малко, а след това разточваме с точилка. Като големина 24-26 см. 
Намазваме с разбития жълтък. Прокарваме вилица с кръгово движение, все едно навиваме спирала върху тестото, с лек натиск, да се образуват следи.
Поръсваме със семена и печем за 35-40 минути на 170 градуса, на второ ниво отдолу нагоре. 
Извадете и ако имате търпение изчакайте 5 минути преди да разчупите. Не режете с нож. 









7 коментара:

  1. Тъкмо го бях забравила и ти ми го припомняш, Веси.
    Очевидно ще трябва да се пробва.
    Много добре ти се е получил. Чудесен!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    Записвам рецептата за този прекрасен бюрек.Чудесен е , не е толкова труден за приготвяне.Идеална закуска, дори приготвен за обяд или вечеря е чудесен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Someone's thoughts can be so beautiful that we hardly thought but today we are seeing that your thoughts are very beautiful and I am very glad to see that you have written your thoughts your post is one of the best post which one One in a thousand can write, you are indeed a great post writer.
    Call GIrls Sector 34
    Gurugram escorts service
    Different escort service
    call girls in bhiwadi
    escort service in Delhi
    Call Girls in Gurugram
    call girls gurugram
    independent call girls in gurugram
    call girls in gurugram
    russian escorts gurugram

    ОтговорИзтриване