вторник, 19 март 2019 г.

Сладкиш с шоколадов крем и портокалов аромат

За днешния празничен за нас ден, предлагам в блога естествено сладка рецепта, сладка, като целувка:).



Тази рецепта за сладкиш Kinder bueno, видях при Таня, но промених заглавието, защото не съм ползвала именувания десерт за украса. Друго почти не съм променяла, затова публикувам рецептата почти без изменения. Много бърз и много вкусен сладкиш. Може да се украси, но аз нямах време за това.






Продукти:
За основата:
100 милилитра прясно мляко
2 яйца
120 грама захар
10 ванилова захар
80 милилитра олио от гроздави семена или разтопено масло, аз ползвах шарлан
150 грама брашно
8 грама бакпулвер

За крема:
80 грама бял шоколад
130 грама тъмен шоколад
200 милилитра млечна сметана
150 грама Маскарпоне
20 грама бял шоколад за декорация
1 десертче Kinder bueno
100 милилитра сок от портокал + 2-3 с.л. захар






Приготвяне: 
Намажете с мазнина форма за печене с диаметър 26 сантиметра  от този тип за тарт, които имат собствено място за пълнеж след изпичане на блата.
Включете фурната да загрява на 180°С.
Разбийте с миксер яйцата, захарта и ваниловата захар. Прибавете олиото и разбийте отново. След това прибавете прясното мляко. Смесете бакпулвера с брашното и изсипете и него при останалите продукти. Смесете с миксер за кратко, докато получите гладко тесто.
Изсипете сместа в тавичката за печене и поставете в предварително загрята фурна.
Печете 20-25 минути.
След като блата е готов го оставете да изстине 10 минути във формата и след това го обърнете върху удобна чиния за сервиране. Оставете го да изстине напълно.

Пригответе крема, като затоплите сметаната до кипене и я изсипете върху начупения шоколад. Оставете за 1-2 минути, докато шоколада се разтопи и разбъркайте до еднородна смес. След това прибавете и Маскарпонето.
Сварете сироп от портокаловия сок и захарта.
Сиропирайте  блата  с портокаловия  сироп  и изсипете крема отгоре.
Докато крема е още мек, разтопете белия шоколад и направете върху него кръгове, с помощта на малък сладкарски пош. С помощта на дървен шиш направете фигурките.
Поставете сладкиша за 1 час в хладилника. След това отрежете и сервирайте.






 






8 коментара:

  1. Много красиво си го декорирала, Веси! Паяжината ти се е получила супер, сигурна съм, че е и много вкусен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, Веси! Прияжда ми се само като ти видя снимките! Чудесна торта! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, те моите снимки по нощите, на мижава светлина...Обаче пък вкуса бе чуден. И аз те прегръщам!

      Изтриване
  3. Много красиво и ефектно предложение...
    Честит ви празник, Весе, а днес и честито Благовещение!
    Сърдечни пожелания за здраве, усмихната и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благовещението мина и замина, докато се обърна и месеца минал...и за теб прекрасни предстоящи дни, Дианка!

      Изтриване
  4. Веси,
    страхотен е сладкиша.Нека е щастлив празника Ви макар,че не разбрах какъв е повода.Сигурна съм,че подобаващо сте посрещнали празника с този изкушаващ сладкиш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Празника ни е личен, от преди мнооого години, почти деца бяхме, загатнала съм в първото изречение:) Прегръдка за теб!

      Изтриване