неделя, 10 март 2019 г.

Тутманик на охлювчета със сирене

Мъжо от как има ФБ, вижда публикации и снимки на ястия, и най-вече тестени предложения, това явно покрай моя профил. И милия му се яде, та му се реве. Е, как да не му угоди човек.
Веднага се втурнах към тази рецепта, дето и на мен взе ума преди време, а наскоро и Дани пак подсказа. Благодарности отново на Ина!

Днес е прошка. Простете на близките и приятелите си и вие бъдете простени, но най-вече се опитвайте да живеете така, че всичко, което виждате от себе си, да виждат и останалите, да няма какво да скриете и от какво да се срамувате. Бъдете Човеци!



Тутманик на охлювчета със сирене

Продукти:
200 мл топло прясно мляко
100 мл топла вода
1 яйце
6 с. л. слънчогледово олио
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
50 грама сухо мляко - аз нямах и не съм слагала, но в оригиналната рецепта го има
600 гр бяло брашно
7 гр суха мая

за намазване:
100 гр меко краве масло
15 с.л. слънчогледово олио - аз ползвах 16 с.л.

250 гр натрошено краве сирене

за заливане:
2 големи яйца - аз сложих 1 яйце и 1 белтък
2 с. л. заквасена сметана
2 с.л. слънчогледово олио
1/2 чаена лъжичка сол

В хлебопекарна се поставят продуктите в изброената последователност. Включва се на програма месене и втасване.След като тестото втаса се изважда от контейнера и се изсипва върху набрашнена повърхност.

Разделя се на 8 еднакви парчета (аз разделих на 16).
Разточва се всяко парче тесто върху набрашнена повърхност на тънка кора - дебелина около 1-2 милиметра. 
Разделя се маслото на 16 парчета.
Намаслява се  с парче от мекото краве масло, но то не трябва да е разтопено, а просто меко, поръсва се с 1 с.л. олио, наръсва се малко сирене (също разделено на 16) и се  завива на руло, но не много стегнато, засуква се, след което се навива на охлюв. Поставя се в тава, покрита с хартия за печене. Така се процедира и с останалите парчета тесто.

Преди втасване:





Покрива се с кърпа и оставя на топло да втаса - да увеличи двойно обема си. Аз втасвах във фурната, на 40 градуса, защото в кухнята ми е студено.

След втасване:



Заливат се питките с леко разбитите до еднородна смес яйца, сметана, олио и сол. Включва се фурната на 200 градуса и след като се зачервят добре питките, след около 20-25 минути, се покрива с хартия за печене се и пече още 20 минути, но на 160 градуса.
Изважда се питката и се завива с кърпа, за да омекне кората.







6 коментара:

  1. Простено - прости Веси.Страхотен тутманик,чудесно предложение за празника.И аз правя особено за закуска, а твоят тутманик е наистина прекрасен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб да е простено, Ели, и ти прощавай! Ние рядко закусваме, но от обяд нататък можем да си го хапваме по всяко време:)

      Изтриване
  2. Чудно чудо е този тутманик! Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То при Ина няма нещо, дето да не е чудо! Прегръд!

      Изтриване
  3. Разкошен тутманик си опекла, Весе, много
    красиво оплетен с апетитен и златист цвят.
    Поздрави за теб и Ина, усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извини ме за късния отговор, и благодаря за оценката!

      Изтриване