неделя, 31 януари 2016 г.

Панагюрище

Не бях ходила в този град. Впрочем, съвсем за кратко, преди много, много години, като ученичка, когато имаше военно обучение (тези, които са ми набори знаят за какво говоря, а на по-младите едва ли бих могла да обясня на кратко:))
Пребиваването ми сега беше служебно, на семинар, но пък имахме цели 5 свободни часа първия ден, защото пристигнахме рано и също толкова последния ден, защото автобуса за София беше късно.
В резултат на това се сдобих (освен с нови, полезни знания и контакти с колеги) с много, много приятни впечатления от града, възползвах се от СПА екстрите на хотел Каменград, където бяхме отседнали, натанцувах се едната вечер на воля, направих милион снимки - толкова красиви и интересни неща видях, и накрая...като се прибрах  -  се разболях:((
Много неприятно, явно - 20 градуса не са за разходки навън, поне за мен. Пък и така се разболях, че от два дни съм без глас, днес успявам да шептя, но вчера и това не можех, ситуация едновременно стряскаща и смешна.
Реших обаче, че снимките, които направих и впечатленията, ще запазя не само за себе си, но и ще споделя тук - в блога - с една единствена цел -  да изпитате и вие национална гордост, да събудите историческата  си памет и да видите много, много красота, която просто не смогваше да заснеме обектива ми(батерията на няколко пъти пада от студа).
Никакви претенции нямам нито за качеството на снимките, нито за точност във фактите и в изказа си по историческата тематика. Дано само успея да предам чувствата, които изпитвах - възхита, трепет, преклонение, удивление, напълних очите и душата си с красота.

Разходката първия ден по светло - красив, просторен е центъра на града - току пред хотела.




Минахме и през магазините, от където си закупих чудесни хавлиени кърпи на "Яна", както и пижама за дъщерята, при това на изгодни цени на производител. 
Време беше за обяд и местните ни препоръчаха "Старата къща" от комплекс "Джуджева къща". Чудесна беше и обстановката, и храната там. Хапнахме с колежката по една пилешка супичка, ориз със спанак и манатарки, и крем карамел:)















Много интересно иглолистно дърво имаше в двора.



Ето и хотела.





Видно е, че във външния басейн не можахме да поплуваме, но и не можахме да се 
попързаляме:)





Много красив беше центъра по тъмно, още стоеше коледната украса, макар и на 20 януари.


















Ще има продължение, интересното тепърва предстои:)

събота, 30 януари 2016 г.

Сгряваща патешка супа

Сгряваща патешка супа



В този студ ми се искаше да направя някаква сгряваща супичка, във фризера имах патешки маншон и потърсих в нета рецепта. Първата, на която попаднах беше тази и въобще не се поколебах, бабините рецепти са винаги чудесни за мен.



Продукти:
1 кг патешки маншони
3 средно големи картофа
2 моркова
2 голяма глава лук
1 скилидка чесън
2 шепи фиде
универсална подправка (домашна пикантина)
целина
чубрица

За застройката:
2 яйца
2 равни супени лъжици брашно
¾ чаена чаша кисело мляко



Приготвяне:

Измийте и почистете много добре патешкото месо, аз махам кожата.
Сложете маншоните да се варят в тенджера заедно с обелените цели картофи, моркови, глава лук и скилидки чесън. Добавете в тенджерата при тях сол и подправка.
Не добавяйте олио – патешкото е достатъчно мазно.
Аз варих в тенджера под налягане.
След като сте сварили месото и зеленчуците, извадете картофите, морковите, лука и чесъна в една купа и ги пасирайте с вилица. Извадете маншоните от тенджерата, оставете ги за няколко минути да изстинат и ги обезкостете. Обезкостеното месо накъсайте.
Върнете обезкостеното месо  обратно в тенджерата и изчакайте супата да заври. Ако по време на варенето водата се е изпарила, добавете към бульона гореща вода.
Добавете към врящата супа чубрицата, магданоза и целината, както и две шепи фиде.
Докато фидето се вари, може да приготвите застройката.
Яйцата, брашното и киселото мляко се разбъркват в малка тенджера до получаване на гладка каша и тенджерата се слага на котлона. Застройката постоянно трябва да се разбърква, за да не загори. Щом  заври и се сгъсти, е време да започнете да добавяте от патешката супа към нея – черпак по черпак, като разбърквате постоянно. След като сте сипали при застройката 2-3 черпака от супата, можете да я излеете в тенджерата със супата. Разбърквате добре супата със застройката и сте готови да сервирате.



четвъртък, 28 януари 2016 г.

Хайде на скарата:)

Торта скара






 Тази торта за приятел на децата направих в две поредни вечери, но за по-малко от 1 час общо. На всичко отгоре на втората вечер ни бяха докарали нови мебели и къщата беше претъпкана и обърната нагоре с краката(не че напоследък това не е обичайното и състояние с три животинки от човешки тип и три от котешки:)))
Е, понякога ежедневието ми предоставя такива предизвикателства.
Не обичам да ползвам готови блатове, но липсата на време го налага, макар рядко. Едната вечер разбих крема, сглобих тортата и замесих фондана, който е добре да отлежи 24 часа.
На втората вечер измазах тортата с масления крем, покрих с фондан и украсих. Идеята беше на дъщерята, като и направата на чушката, кърначето и пържолата са нейно дело:)).
Тортата е на същия този Мето, приятел на децата, за който правих тортата самолет.
Мето, и тук ти благодарим за това, че си винаги отзивчив и готов да помогнеш и на нас!



Продукти:

1 пакет готови какаови  блатове, квадратни

за измазване на тортата::
200 гр. меко масло
200 гр пудра захар

1 разтворимо кафе  за сиропиране

крем:
1 крем Оле шоколад без варене на д-р Йоткер
300 мл прясно мляко
1 извара
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. течна сметана

Фондана на Дими

1 пакетче желатин (9гр Dr. Oetker)
60мл вода
120мл глюкозен сироп
1ч.л глицерин
1/2ч.л лимонена киселина
1000гр пресята пудра захар

бои за оцветяване
какао





Приготвяне:

Разбивам изварата с половината пудра захар, а сметаната - с другата половина от захарта. Крема Оле без варене разбивам според указанията на пакета с прясното мляко. Съединявам трите смеси, като отново разбивам. Напръсквам блатовете с разтворимото кафе, намазвам с крем и сглобявам, като последния  не намазвам и не сиропирам.
Фондана приготвям в робота. Този път установих каква грешка съм правила досега, приготвяйки фондан. Добавяла съм пудра захар, докато спре да лепне и се оформи топка. С така приготвения фондан се работи горе-долу добре на момента, но на следващия ден става трошлив. Този път не направих тази грешка, а сложих само 1 кг пудра захар или съвсем малко повече. Фондона не беше на стегната топка, но го оставих така на стайна температура, в плътно завързан плик. На другия ден сместа се беше стегнала, и само разточих върху плот, поръсен с пудра захар или какао. Преди това оцветих с бои на прах и с какао различните части.