неделя, 27 март 2016 г.

Агнешко фрикасе

Пролетта чука на прозорците ни с клонка разцъфнало дръвче, макар вятъра, който я поклаща да е по-скоро с дъх на зима. Но слънцето упорито опитва да надникне и да стопли не само телата, но и душите ни. 
С идването на топлото време на трапезата ни освен зелената салата, ще ни се хапва и агнешкото месце. То си е най-вкусно запечено, или още по-добре пълнено, но...почакайте - всеки ден не е Великден:)) 
До тогава това предложение ще ви задоволи - хем е разнообразно, хем вкусно. Видях го и го приготвих преди време по рецепта на Еми Таракчиева. Доста вкусни неща може да намерите там.



Продукти:

500 г агнешко месо
1 ч.ч. прясно мляко 
2 с.л. краве масло
2-3 с.л. брашно
1 жълтък
сол
черен пипер
лимонов сок
1-2 варени яйца
няколко стръка див лук и нарязана кисела краставичка


Приготвяне:

Сваряваме агнешкото месо, като във водата добавяме универсална зеленчукова подправка (моята е домашна)или кубче бульон.
Разтопяваме маслото в тенджера, добавяме брашното и го запържваме леко. Прибавяме  прясното мляко и бульон до желана гъстотаРазбиваме жълтъка с няколко капки лимонов сок. Добавяме към него малко от горещия сос, като разбъркваме и изсипваме сместа обратно в соса. Подправяме със сол, черен пипер и още  лимонов сок, ако е необходимо.Добавяме агнешкото и го оставяме леко да покъкри. Сервираме гарнирано със ситно нарязани варени яйца, малко див лук и кисели краставички.

10 коментара:

  1. Изглежда много вкусно,Веси. С тази рецепта ме изненада, не съм яла фрикасе от агнешко. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Това е чудесна идея и за останало агнешко печено! По Великден и Гергьовден, когато има повече месо ще бъде разнообразие. Страхотно предложение, Веси! Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, с печено ще стане дори по-вкусно, с варено е по-диетично.

      Изтриване
  3. Веси,
    никой у дома не е любител на фрикасето, независимо с какво месо е направено.Но наистина има любители на това ястие , а агнешкото е чудесно и за тази цел.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, що така:)), ето, колко различни вкусове, ние обичаме, май само зетя не винаги хапва бял сос:)
      Е, най-вкусно си е запечено агнешкото!

      Изтриване
  4. Весенце, фрикасе не съм яла от агънце. Ама сигурно е много вкусничко. :)))
    За мен с повече зеленичко, моля!
    Липсваш ми!

    ОтговорИзтриване
  5. Аля, опитай, при вас целогодишно има агнешко като ти омръзне печено:)
    Знаеш, че може да нямам време да пиша, но си те мисля непрекъснато, прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  6. Нещо и ние не възприемаме фрикасе-агнешко, но може да се оползотвори изостанало печено, както Теди е споменала. Иначе звучи интересно като рецепта ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако не си опитвал - опитай, аз също не очаквах, че ще ми хареса, но е вкусно. Разбира се е несравнимо с агнешко печено примерно, но като за разнообразие е добре и бих казала по-вкусно от пиле фрикасе.

      Изтриване