неделя, 2 декември 2018 г.

Скалички

Тези скалички правих отдавна, то се вижда и от снимките, че дърветата са зелени. Сега чак намерих време да сваля снимките и препиша рецептата. Но мисля, че времето е подходящо, за празниците също можете да си направите. Дори да не обичате да стоите в кухнята, зарадвайте близките си с нещо домашно, но много лесно и бързо.


Имах останали изрезки от блат. Остана ми и крем от едни пастички с бишкоти. Резултата е чудни скалички!

Продукти:

Изрезки от блат за торта или бисквити, или кекс
сладко от смокини (може и 2-3 пресни смокини)

125 гр маскарпоне
125 гр рикота
100 мл кондензирано мляко
25 гр сухо мляко
1/2 пакетче "3 в 1"
1/2 стабилизатор за сметана

кокосови стърготини
прясно мляко - при нужда, ако стане гъста смес

бял шоколад





Приготвяне:
Блатовете (или бисквити, кекс...)  натрошаваме на дребни парчета. Добавяме кокосови стърготини на вкус, колкото обичате.
От маскарпонето, рикотата, сухото мляко, кондензираното мляко и 3 в 1 приготвяме крем, като разбиваме с миксера, добавяме и стабилизатор, ако стане прекалено рядка сместа.
Объркваме с блата, като слагаме и сладкото от смокини. Трябва да се получи смес, удобна за моделиране на скаличките, нито рядка, нито прекалено гъста. Ако е нужно, добавяме мляко, за да разредим. Оформените скалички оставяме в поднос настрана. Стопяваме бял шоколад на водна баня, на слаб котлон и поливаме внимателно с лъжичка. Можем отново да поръсим с кокосови стърготини, за снежен ефект, аз явно съм забравила. Оставяме да се охлади. 

Много са вкусни!







Няма коментари:

Публикуване на коментар