вторник, 3 ноември 2015 г.

Африкански питки

Една рецепта, от блога на Катерина, но удвоих придвидливо продуктите. Уникални са питките просто.
Катето ми е голяма любимка, няма да си кривя душата, отдавна следя блога и и се възхищавам, много преди да създам своя, когато бях част от "Гответе с мен". Ами какво да кажа - очарователна е, едва ли има някой да не харесва и нея, и нещата, които ни показва. Усещам я близка по много неща - открита е, приличаме си по ценностите, които изповядваме, по дъщерите, по половинките, по старанието да изглеждаме добре и да не се даваме, е - бих искала и аз да съм толкова талантлива и умеятелна, като нея...
Кате, хляб видя ли при тебе - онемявам, благодаря и за тази и за всички вкусни рецепти, които ни показваш:))

Африкански питки



Продукти:

600 гр  брашно + още за доомесване
60 гр царевично брашно
15 гр суха мая
щипка захар
1 ч.л. сол
60 мл зехтин
½ л хладка вода

Приготвяне:

Омесваме тесто от изброените продукти и го оставяме да втаса.
Омесваме втори път, разделяме на четири части и от тях правим с ръце питки с дебелина 2 см.
По тази рецепта има два начина за печене на питките,което ги прави много различни.
Единият начин е готовата питка да изпечем в тава в  загрята на 170C фурна за 10-15 мин. от едната страна и след това  обръщаме още толкова от другата.
Другият начин е да  намажем питките с жълтък. Печем ги на 200C 15 мин. Охлаждаме на решетка, като може леко да ги напръскаме с вода и ги завием с кърпа, но аз не го направих.
Пекох и по двата начина - чудни са - следващия път ще правя и тази доза удвоена - много ни харесаха :thumbup:
Тези са печените от двете страни



14 коментара:

  1. Чуднички са, Весе! С хрупкава коричка, точно както обичам :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Особено вторите, чудни са, ама те такива са всичките и хлябове на Катето.
      Ти няма ли да си погледнеш скайп, девойко:))

      Изтриване
  2. леле, Весе. Залепнах да им се наслаждавам.
    Много си "умеятелна" (записвам си новата думичка - много е готина).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее, бате, ама не знаеш пък твоята похвала за мен какво значи...благодаря!
      Честно казано не знам от къде ми дойде тази думичка, не съм я измислила, чула съм я, но по-скоро е диалектна форма, в никой случай литературна:))

      Изтриване
  3. Ами то направо трябва да се утроят съставките,Веселушке!Чудни са тези хрупкавелки,африкански:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително е в тройна доза, пък и фемилито ти е голямо, дай боже и да се увеличава още, Миленче!

      Изтриване
  4. Чудни са! Изглеждат пухкави и хрупкави в същото време.
    Поздрави, Весе :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Именно такива са, Светле!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Станали са страхотни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Поздрави и за теб, някъде по коментарите прочетох цитат от книга и ми стана интересно, но се разсеях явно, та не дочетох, но ще намеря:))
      Тъй, де - освен да готвим - и четем:))!

      Изтриване
  6. Ох, Весе, направо да огладнееш! Много са ти апетитни питките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаряяяяя! Да, така огладнявам и аз всеки път, надниквайки при вас:)

      Изтриване
  7. Весе, разкош! Аз бих утроил дозата, че за кого първо от тези вкусни питки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Иван, Катето е заслужила аплодисментите ти, аз само "откраднах" рецептата:), но си заслужава да утроиш!

    ОтговорИзтриване