събота, 6 януари 2018 г.

На Йорданов ден - без какво не може Бъдни вечер, топеница

Йорданов ден е, или Богоявление.
Честит имен ден на празнуващите днес!

Всяка година на 24 декември се каня да разкажа и покажа какво се слага задължително у дома на масата за Бъдни вечер. Все не успявам, или забравям да снимам, или да пусна публикация...
Затова използвам да ви го покажа днес,  на 6 януари  се празнува Бъдни вечер в Сърбия, Русия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и други държави,  а някои хора и у нас също празнуват  по стар стил днес.

От както се помня тази топеница присъства на трапезата ни всяка Бъдни вечер, и само и единствено тогава. 
Докато бяха живи баба и дядо, празнувахме при тях, после при мама и тате, а от няколко години аз съм домакинята, празнуваме с децата у дома, дай боже скоро и с внуци (тук има опасност да бъда осъдена и линчувана за намеса в личното пространство, затова пазете тайна:)). 
Иска ми се още да гостуваме на родителите ми на този ден, на тях сигурна съм - също, но прекалено  различни станахме присъстващите там, макар и близки, та за по-спокойно - у дома.

С две думи - рецептата е предадена от баба, на мама, на мен...Простичко, но заредено с духа на поколения, да можеше така да се предава и само доброто...

Тук е мястото да спомена и моя починал дядо Йордан, който на днешния ден празнуваше имен ден, ставаше рано и отиваше на "селската чешма", където се извършваше водосвета и се хвърляше кръста в коритото, поради липса на река в селото най-вероятно. Била съм 18 годишна, когато си отиде, но го помня добре, като много буден човек, невероятен разказвач на истории от "старо време", много справедлив, кибритлия, но с меко и добро сърце, а как ни обичаше...светла му памет.

Спирам, защото тази година много започнах да приказвам, не е добре, ще заприличам на досадна лелка:))

Топеница за Бъдни вечер



Продукти:
На око и на вкус са, но все пак:

3-4 ск. чесън
1 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
1-2 с.л. захар
1 с.л. оцет


Приготвяне:
Чесъна се счуква или минава през преса, може и да се нареже ситно, добавят се водата, солта, захарта, оцета, разбърква се хубаво и се опитва на вкус, ако желаете добавете нещо.
Задължително всеки член на семейството си топва залък от питката в тази топеница, както и в меда. На нас ни е вкусно да си добавим лъжица-две към боба, както и да полеем сърмите - невероятно пикантно и приятно е, пък и гони вирусите ( и злите магии:), опитайте!


6 коментара:

  1. Честита Нова Година, Веси! Пожелавам ти много здраве, повече радост и усмивки и много щастливи дни! Тихичко се радвам за тайната! Ще чакам официално да се похвалиш ;) А топеницата звучи вкусно! Усмихнат януари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, тайната, то тайната съществува само в моята глава, дано някой ден и наистина:) Още веднага ще се похваля аз, няяма да пропусна:)

      Изтриване
  2. Веси,
    много апетитна топеница.Да, много хора днес празнуват празниците и по стар, и по нов стил.И при нас е така, защото си спомням като малка датите от преди промяна на стила.Даже на бабинден правеха за децата задължително боб в гърне, който сервираха в глинени гювечета и ядяхме с дървени лъжици.Много хубаво беше и с нетърпение чаках тези празници.И днес в нашето село хвърлят кръста в реката, даже свещениците от манастира ни са ходили и по къщите на хората да поръсят за здраве.Да са живи и здрави !Честити и благословени празници на всички !
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз май не помня за празнуване по стария стил, но мъжа ми казва, че си спомня, но както и да е, старите хора наистина си зачитат стария. Хубав спомен имаш за гювечетата с боб:)

      Изтриване
  3. Е, тази топеничка е разкош! Веси, надявам се на подробна публикация дори и след празниците, знам, че има какво да споделиш като идеи. Честита Нова 2018 година! С пожелания за здраве, благодат и късмет! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си, Кате, че няма да я пропуснеш ти:) Прегръдка и късмет!

      Изтриване