вторник, 15 август 2017 г.

Голяма Богородица и питката на Кокончето


На 15 август почитаме Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и като пазителка на семейното огнище.

За мен Диани е най-подходящия източник на информация относно църковните празници.

Ще цитирам и молитвата, която тя отправя:


„Пресвета Владичице Богородице,
погледни на нас, прибягващите с вяра към тебе,
и ни избави от нещастия, скърби, изкушения
и ни дай сили да следваме повеленията на твоя Син и Бог, Иисус Христос!"


Днес ще приготвя характерните за обредната трапеза каша от пиле, мед, грозде, диня, както и питка.

Честит празник и на на всички именници.




Преди време една приятелка ме помоли за рецепта за питка, но да е по-малка, като за двама. Дадох и няколко рецепти, като някои подбрах от нета. Тя приготви едната от тях и остана много доволна. След време ме попита пак за същата рецепта, че я загубила. Припомни ми, че рецептата била с 500 гр брашно, масло и кисело и прясно мляко, а на снимката питката била със сусам. Утрепах се да търся такава рецепта - не, и не! Но не ми даваше мира това, че не мога да я намеря и продължавах:) Докато не я намерих тук. Този път си я запазих, дадох я и отново на колежката.

Наистина е чудесна, Даре, благодаря!










500 г брашно + малко за разточване
7 г суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
50 г масло
2 с.л. кисело мляко
1/2 к.л. сода за хляб
1 яйце
100 мл топла вода
100 мл прясно мляко


1 жълтък за намазване
масло за намасляване на тавата
мак за поръсване


Тестото замесих и втасах в хлебопекарната, но вие може да го направите и на ръка. Разточих на правоъгълник, намазах с масло, навих на руло и усуках, като в същото време изтеглях с ръце, за да стане по-дълъг фитил. Намазах тавата с масло, фитилът навих и оставих да втаса. След като увеличи обема си, намазах с разбит жълтък, поръсих с мак и пекох в загрята на 200 градуса фурна, около 30 мин.

12 коментара:

  1. Честит празник Веси, честито на всички именници с малко закъснение.Много красива погача, подходяща за празника.Записвам си рецептата за проба.Между другото правих баничките, които бяха публикувани от теб наскоро с корите гюзел.Много се харесаха и ми поискаха и рецептата.Така,че благодаря сърдечно за вкусните рецепти, които публикуваш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, нали са много вкусни и ефектни! Радвам се, че съм ти била полезна! Благодаря за коментарите ти - винаги много мила!

      Изтриване
  2. Честит празник, Веси! Здрави и благословени да са семействата ни, децата ни, близките ни, ние! Прекрасна питка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна, слънчева и майсторска пита за такъв хубав празник!
    Честит да бъде, Весе -
    здраве, щастие и благоденствие за теб и цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, не винаги рецептите, които предлагам са правени точно за празника, обикновено са от преден такъв, ням време хем да приготвя за вечерта, хем да снимам и пиша рецепта, но гледам да съответства рецептата за празника, така и тук. Питката, която приготвих на деня ще покажа за някой следващ празник, дори догодина.
      А ти винаги си ми полезна с информация за църковните празници, и не само!

      Изтриване
  4. Страхотна пита е станала, Веси! Направо ти иде да си отчупиш.

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна ти е питката, Весе, какъвто е и поводът!
    Здрави, честити и благословени бъдете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, за всеки църковен празник е хубаво да се омеси хляб, няма значение какв, но да е замесен с любов!
      Благодаря, и вие бъдете здрави!

      Изтриване