петък, 14 юли 2017 г.

ликьор от бъзов цвят

Миналата година видях този ликьор при Мина и направо се захласнах, като повечето от вас знаят, че с алкохола сме на голямо Ви. Е, тази година го направих, та мирясах, дали ще го пия/ем е друг въпрос.
При мен цвета не се получи така кехлибарен, а леко мътен, не знам на какво се дължи, пък и снимките са далеч от тези на Мина, но ликьора е страшно ароматен, и то с любим за мен аромат!
Рецептата промених, реших, че трябва да добавя и вода, иначе е много силно алкохолно:)


Продукти:

30-40 големи съцветия бъз
1 литър водка 

300 мл вода
100 г захар


Приготвяне:

Почистваме цветовете  и  отстраняваме дръжките от съцветията.
Изсипваме почистените цветове в голям стъклен буркан и доливаме водката, като се стремим да ги покрие
Затваряме съда и оставяме на тъмно и хладно място за  около месец.
Прецеждаме през няколко слоя марля и към получения извлек добавяме сироп от захарта и водата и разбъркваме.
Съхраняваме в бутилка - с времето ликьорът придобива цвят на тъмен кехлибар.Мина обещава, че е особено вкусен, поднесен с много лед - през летните месеци...
... или чист - през студените зимни вечери...ще проверим:))


След натоварена работна година предстои така чаканата почивка! Ще ми се да се лиша от всички технологии и да я карам само с книжка в ръка, но сигурно ще се изкуша да надниквам и в нета от време на време:)
Желая ви усмихнато, слънчево лято!

3 коментара:

 1. Веси,
  и аз не консумирам алкохол и затова избягвам да приготвям подобни напитки.Но се изкушавам да пробвам, друг е въпроса за това кой ще го консумира.Чудесен цвят се е получил, сигурна съм и аромат.
  Весело лято и лека и приятна почивка !

  ОтговорИзтриване
 2. Приятна почивка, Веси! Почини си и се зареди с много слънце и усмивки! Много интересен ликьор си приготвила, аз също имам един ягодов, който се чудя къде да пласирам! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 3. Много уют ми носят публикациите ти, Веси! Чудесно ликьорче, не съм опитвала такова, но щом предложението е от теб, не отказвам:). Приятна и вдъхновяваща почивка!

  ОтговорИзтриване