неделя, 4 декември 2016 г.

Спържа

Предлагам ви рецепта за нещо, което в днешно време няма от къде да хапнете, не зная и дали някой ще реши да си приготви, не гарантирам и че ще ви хареса - на мен лично, особено, като дете, не ми бе особено любима, после сякаш, когато е добре стоплена, та чак препържена - ми се услаждаше. 
Но съм длъжна да я съхраня, като спомен от детството, когато баба я приготвяше зимата, с пресни, домашни продукти. Предаване е от поколения назад.
После мама я прави няколко пъти, но вече не и се занимава. Не съм хапвала поне 6-7 години. 
В различните краища на България рецептата се приготвя по различен начин, на повечето места само от месо, но в родното село на баба и дядо, макар и на 30 км от София хората не са живели нашироко, този край не е бил много плодороден, нямало е развито нито земеделие, нито животновъдство, само картофи са се раждали, хората са работели в столицата, повечето, като обслужващ персонал. Навярно затова са  я правили не само от месо, а са добавяли в спържата и вътрешностите, за по-икономично.


Продукти (количествата не мога да дам точно, пък и не не необходимо):

добре изчистени, измити и сварени предварително вътрешности от прасе - черва, сърце, дроб, шкембе
месото от една сварена и обезкостена свинска глава
кромид лук
сухи червени чушки
черен пипер
дафинов лист
сол




Приготвяне:

Вътрешностите и месото се нарязват на парчета, добавя се нарязания лук и натрошените сухи чушки, посолява се, слага се пипера и дафиновия лист и част от бульона, от варенето на месото. Всичко се вари още дълго време, докато остане на мазнина (месото е тлъсто, не е нужно повече мазнина), като се бърка, да не загаря. Насипва се в буркани, запечатва се, като самите буркани после се варят един час от завирането.
Може да са хапва студено, и претоплено, самостоятелно или с варени картофи, нарязани на кръгчета.


6 коментара:

  1. У нас му казвахме покрекло - не знам дали е точно същото, но и на мен ми е спомен от детството. Моят татко го приготвяше от месото, което се отдели, след като се сварят кокалите на прасенцето. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, чувала съм за покрекло, но не знам какво представлява, може пък наистина да е едно и също, или пък подобно.
      Поздрваи, Петя!

      Изтриване
  2. Поздравявам те, за тази рецепта, Веси! Обожавам всички стари български такива. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, Кате, радвам се, че оцени, това наистина е много стара рецепта и едва ли в днешно време някой ще приготви, но пък е хубаво да я има!

      Изтриване
  3. Интересна рецепта. Такова бих си намазала както е студено на филия хляб и пресен лук за компания. Иха какво добро ядене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, моите роднини също го хапваха студено, но аз не, не ми допада, само силно затоплено, та чак препечено.

      Изтриване