неделя, 25 декември 2016 г.

Сочинска баклава

Честита Коледа!
Нека празничния звън сбъдва всяко желание, изречено с чисто сърце! Здраве, любов, берекет във всеки дом!


Тази баклава приготвих за Коледа през 2014 година. До момента така и те я публикувах, снимките си отлежаваха и никак не са хубави. Но трябва да си имам рецептата и в блога. 
Ако се чудите от къде е рецептата или пък сте забравили - веднага ви припомням - има я в прекрасния блог на моята скъпа приятелка Аурелия

Времето нещо не ни стига напоследък, но Аля, ти си знаеш колко много си те обичам, а от както се запознахме и с Кямран, взаимните ни симпатии могат да се превърнат в едно истинско семейно приятелство, дай боже да се виждаме по-често. Желая ви много щастие! И благодаря за чудесната рецепта. Дано имам време сега по празниците да приготвя някоя друга от твоите прекрасни сладки рецепти!
Всъщност, ако бях опитала, без да зная как се казва десерта, не бих го определила като баклава. Може би, защото представата ми за баклава е друга. Но така или иначе това е едно чудно сладко изкушение, което има много екзотичен вкус. На мен много ми допадна!

На всички които опитат Сочинската баклава гарантирам, че ще се насладят на нещо вкусно, което не са опитвали досега.

Продукти:
Основа:
3 ч.ч брашно
250 гр масло
3 жълтъка
200 гр заквасена сметана
1/2 ч.л. сода за хляб
щипка сол

Плънка:
4 белтъка
2 ч.ч орехи
2 ч.ч. стафиди
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. кардамон
млян карамфил на върха на ножа
1 с.л. коняк
1 ванилия
2 с.л. мед за намазване


Приготвяне:

Основа:
Пресяваме брашното, добавяме студено, нарязано на кубчета масло и 2 с.л. захар. Правим трохи. Аз месих в робота. Добавяме 3 жълтъка. Сметаната разбиваме със содата  и солта и я прибавяме кът тестото. Омесваме меко тесто, което трябва леко да лепне. Разделяме на 3 топки и всяка увиваме във домакинско фолио и оставяме в хладилника докато приготвим плънката.

Плънка:
4 белтъка леко разбиваме със захарта с вилица. Орехите се запичат за 10 минутки във фурната, но да не се препичат, след което ги счукайте на едро в хаванче. Сипваме ги към белтъчната смес, добяваме канелата, ванилията, кардамона, мляния карамфил и коняка.


Сглобяване:
Едната топка разточваме на тънка кора по тавата в която ще се пече 40х40 см. С помощта на точилката преместваме кората в тавата, предварително застлана с хартия за печене. Върху кората размазваме 1/2 от плънката. Отгоре слагаме втората кора по същия начин както и първата. Намазваме останалата плънка и покриваме с третата кора. С остър нож внимателно нарязваме още суровата баклава на ромбове. Отгоре намазваме с разбит жълтък и 1 ч.л. мед. Слагаме в студена фурна и печем първо на 200 градуса за около 5-10 минути. После намаляваме на 160 градуса за още 20-25 минути. След което изваждаме баклавата и както е гореща леко я намазваме с мед и връщаме за още 5 минути във фурната.
Изваждаме готовата баклава и я оставяме да изстива.
Това е!
Не мога за ви опиша какъв аромат се носи!




Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Веси,
    наистина малко по - различен вариант за баклава.Интересна и вкусна рецепта.
    Поздрави и Честита Коледа !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста е различна, Елена, дори не се сиропира, а и вкуса е друг.

      Изтриване
  2. Много интересна рецепта, Весе... Благодаря, хареса ми.
    Честито Рождество Христово,
    с пожелания за здраве, мир и любов, много щастие и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, радвам се, надникни и при Аля, със сигурност снимките са по-добри:)
      Харесва ми тази размяна на пожелания! Благодаря!

      Изтриване
  3. Тази баклава мие любима заради стафидите и орехите :) Да ви е сладко миличка!Липсваш ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еми, хайде, де - приготви я:))
      И ти на мен, миналата година по това време бяхте тук!

      Изтриване
    2. Така е :(((..Дано новата година ни донесе среща,ще се постараем.

      Изтриване
  4. Много интересно звучи, а и чудесно изглежда, Веси! Аз не си падам особено по баклавите, най-вече заради тежките сиропи, така че тази е по мой вкус :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много интересна, Инче!
      Но снимките ми са много лоши...ако реша да направя пак, щесе постарая и ще ги сменя.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Много интересно предложение за баклава,ще си запиша рецептата.
    Светли коледни празници,Веси и весело посрещане на 2017 г

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря, заслугата е на Аля, баклавата е много различна от общоприетата у нас представа за баклава. Имах удоволствието миналата година да опитам и други автентични азербайджански сладости - уникални са!

      Изтриване