сряда, 16 септември 2015 г.

Тутманик

Преди време видях рецептата в този блог. Нямаше как да не опитам. Резултата е повече от отличен!

Тутманик



40 г мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
300 мл топло прясно мляко
1 с. л. олио
1 с. л. оцет
брашно около 500 г / колкото поеме до еластично тесто
300 г сирене
3 яйца
150 мл олио и  60 г масло
3-4 с. л. кисело мляко
сусам за поръсване
Приготвяне:
В купа се натрошава маята. Добавят се солта, захарта, олиото и оцета, топлото прясно мляко. Разбърква се. Пресява се брашното и се добавя, като се разбърква постепенно със сместа, така че тестото да запази еластичността си. Омесва се тестото добре, докато стане гладко и еластично. Покрива се с фолио и се оставя на топло, докато удвои обема си.
Изважда се и се дели на 4 равни части. Всяка част се разточва на фитил и нарязва на 8 парчета. Оставя се и се приготвя плънката.
Разбиват се 2 яйца с натрошено сирене. Сгорещяват се олиото и маслото. 
Намаслява се тавата. Взима се  всяка топка, прави се плоска като за мекици, но не толкова тънка, потопя се в сгорещеното олио, слага се малко  от плънката и се завива добре,  да не изтече. Слага се в тавата. Редят се  всички, докато свършат. всички 32  парчета. Не е необходимо допълнително втасване, тъй като от горещото олио тутманика набухва прекрасно. Прави се заливката.
Разбиват се  3-4 лъжици кисело мляко с 1 яйце и се залива. Пече се  в загрята фурна на 180 С около 35-40 минути.
Макар и солен тутманика, на мен ми се услади с купичка медец:))


14 коментара:

  1. Леле... Веси, може ли да си отчупя няколко парченца? От тази вкусотия едно няма да ми стигне. Душичка е... Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вкуснотийка, Весе! И ние ще опитаме, явно... :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, много вкусен изглежда тутманика! Отчупвам си едно голямо парче... :)

    ОтговорИзтриване
  4. Гери, Валя, Ирина, Хриси, заповядайте и си дръпнете по парченце, има за всички:)

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитен и вкусен изглежда! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Веси,
    прекрасен тутманик, чудесни снимки.Навремето много правихме подобни тутманици, днес - по - рядко .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, не знам дали са вредни или не, толкова се променят във времето и теориите за това...но аз много обичам тестено, пък и у дома всички, особено зимата. Може би е удачно да се ползват повече пълнозърнести брашна, с тях дори става по-вкусно, Жорето Бордовски с тях все месеше.

      Изтриване
  7. Много обичам тутманик!:))Ами няма как един тиквеник да не обича тутманик:))))))),това беше в кръга на шегата!Не съм го правила по тази рецепта,но ще пробвам,Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така, така:)), и да знаеш, че си има и обидна дума "тутманик", чувала съм, макар да не знам значението "и тоя е един тутманик...", та може и там да се сложим, не е нужно да сме "тиквеници":)) Не знам, ама сме си "шашави" и двете (естествено в добрия смисъм, че как иначе!!!) Прегръдка!

      Изтриване
  8. Ето това е тутманик! Разкошен до последната трохичка и вярвам, че и дори такава не е останала:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не остана, Катенце, ама закъсняваш:))

      Изтриване
  9. Страхотен тутманик, Веси! Ако знаеш как ми се прияде...

    ОтговорИзтриване