събота, 15 август 2015 г.

Голяма Богородица с къпана питка

Днес е много хубав празник.
Имам спомен от детството, в който баба ме водеше на село в "малката цръква" . Тя е близо до нашата къща и целогодишно стои заключена, само на този ден идва поп и я отварят. Усещането е особено в нея, вкопана в земята стаичка, в която има няколко икони. Дворчето и е закътано, не се вижда почти от никъде и в него се събират хората, около попа. Той взема  всяка питка, която домакинята е донесла и освещава. После чупим коматче и хапваме с овче сиренце или медец, а може и само със солчица и чубричка. Всичко е домашно, вкусно и истинско...Ех, безгрижно детство. После моята майка водеше дъщерята там през ваканциите...Но вече всички имаме своя път и рядко ходим на село,  може би мама е отишла днес, а може и този ритуал вече да не се прави, кой знае...ще попитам...

Обикновено правя тази питка за Голяма Богородица.
Но днес реших да направя  друга, пак по мамина рецепта.
Това беше и първата питка, която сама съм приготвяла, като млада булка:)).

Нека Богородица закриля семейството ми, нека бди над нас, нека ни посочва верния път, прощава грешките ни и ни пази от всичко лошо, нека ни дарява със здраве, щастие, късмет и благополучие!
Нека пази нашите близки, приятелите ни и ги дарява с онова, от което се нуждаят!
Нека и във всяко християнско семейство цари мир, любов и топлина!
Честит празник!

Направих тази питка, като символ на чистотата...


Къпана питка




Продукти:

около 1 кг брашно
1/2 л прясно мляко
3 яйца + 1 белтък
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
14 гр - 2 пак суха мая
3 с.л. разтопено масло

маково семе за украса










Приготвяне:

Месих всичко за кратко в машината за хляб, отдолу мокрите съставки, отгоре сухите. Когато се получи топка, която лесно отскача от стените на съда, спрях машината. Сложих тестото в чист, мокър тензух, само за тази цел, и сложих тестото в чиста кофа (само за тази цел)/тенджера, пълна с хладка вода. Когато тестото изплува отгоре, повече от половината се изважда, размесва се отново с брашно и се оформя по желание. Намазва се с белтък. Може да се поръси с маково семе. Пече се в незагрята фурна на 150-180 градуса до готовност, приятен загар и при почукване да бие на кухо.












22 коментара:

  1. Великолепна питка, Весе! Ще се опитаме и ние да я приготвим някой ден.
    Да сте живи и здрави и света Богородица да бди над вас!

    ОтговорИзтриване
  2. Така нареченото ястие пиле каша виждам, нали, Весе? Питам, защото по нашия край го няма, но го знам от един друг край. :) Подготвила си и питка, и грозде (само в тавичката не различавам)... Браво, трапезата ти е празнична и вкусна, най-важното - споделена с любимите хора! А питката... Е, красота е голяма! Нека сте здрави всички вкъщи. :)
    Поздрави!

    П.П. Ама много обичаш червено, нали? Всеки път ми прави впечатление, когато го видя на снимките ти. Или когато снимаш така, че видя и червената... кухня може би? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Гери, това е пилешка червена каша. Дъщерята много обича, но бяла каша, такава не бях правила, но ни хареса също. В тавичката има панирани чушки, също са ни любими.
      Колкото до червеното, не ми от любимите цветове (особено пък за партийна и футболна принадлежност:), но си харесах червена кухня и покрай това и съдинки, и покривчици и т.н...За кухня ми харесва този цвят, нищо че има за довършване куп неща, но време - не.
      За съжаление нямам и време, удобства и техника да снимам и аранжиирам храна, съдове, така че да изглежда красиво...но и това се надявам да стане някой ден:)) Така набързо все ми влиза в кадър нещо, дето не му е там мястото:))
      Прегръдка!

      Изтриване
    2. Аз пък исках да те похваля, че ми харесва, Весе... ;)

      Изтриване
    3. Знам те, добричко си ми ти:))

      Изтриване
  3. Молитвата ще бъде чута,Веси!Амин!
    Превъзходна трапеза и тематично си спазила канона!Браво!
    Питката ти е такава пухкавелка,че на човек му иде да си чупне:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отчупвам ти, Миленче - най-голямото коматче - за здраве да е!

      Изтриване
  4. Прекрасна пита, Весе -
    празнична, красива и с чудесно послание.
    Нека Богородица чува молитвите ви, пази, закриля и дарява със здраве и благодат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти, знам, че пожеланията ти са от сърце!

      Изтриване
  5. Много интересна технология. Разкошна питка за велик празник!

    ОтговорИзтриване
  6. nice :) happy Sunday!

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  7. Амин! Прекрасна питка, Весе! Желая здраве, светлина и благоденствие на семейството ти и нека Богородица бди над пътя ни!

    ОтговорИзтриване
  8. Хубава питка за хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Живе, много е хубав празника, дарява надежда!

      Изтриване
  9. Честит празник Весе ! С малко закъснение.Бъдете живи и здрави ! Чудесна трапеза и питка си спретнала.Имам и аз 1 рецепта, но твоята е малко по - различна за къпана питка.Но всичко е станало чудесно.Нека Божията майка закриля целия свят в тези тежки, наситени с много изпитания времена.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, мерси за похвалата!
      Ще чакам някой ден да споделиш за твоята питка, как я къпеш?:)
      Има нужда май целия свят от посочване на правия път, че нещо поизместихме вярната посока...

      Изтриване
  10. Честит празник, Веси! Нека Богородица ни закриля и пази, и благополучие да има в душите и домовете ни! Прекрасна питка и гозба ни показваш! Бъди здрава и щастлива! Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, дай боже, да има светлина във всеки дом!

      Изтриване