вторник, 28 декември 2021 г.

Огретен с картофи, праз и пушено пиле

Какво да кажа - убийствен огретен!

Зимата се завърна и още как. Съботно (преди няколко седмици), лежерно, след напрегната седмица. Чувствам се като изцеден лимон и имам нужда от нещо вкусно за вечеря. Обяда беше гореща супа топчета.

На помощ ми идва Люси, с нейния примамлив огретен, ето това ще ни е вечерята, леко променена от мен според продуктите, с които разполагам. 

 

Необходими продукти:

Около 1 кг картофи

1 стрък праз

200 мл прясно мляко

200 мл течна готварска сметана

150 г крема сирене 

150 гр пушено сирене

200 г кашкавал

1 пушено пилешко бутче

сол/ черен пипер

олио

масло за намазване на тавата

Нарязваме картофите на тънки слайсове, аз с рендето (добре де, мъжО ми помогна), наязваме си и праза на ситно, както и месото. Овкусяваме картофите с черен пипер и сол на вкус, с малко олио, така че да полепнат добре. На дъното на тавичка, намазана обилно с масло слагаме половината картофи. Отгоре нареждаме половината от месото, праза и рендосания кашкавал. Нареждаме пушеното сирене, на къгчета. Сметаната, млякото и крема сиренето предварително сме загрели леко на котлона до еднородна смес. Изсипваме 1/2 част от него върху картофите и повтаряме процедурата. Завършваме  с месо, кашкавал и праз. Изливаме останалата смес от мляко и сметана. Печем във фурната на 180 градуса за около час.

Огретена е прекрасен горещ, но и студен не е за пропускане.



















 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар