петък, 22 януари 2021 г.

Азербайджански сладки - мутаки

Имах удоволствието да опитам тези сладки в оригинал, разкошни са, топят се в устата. Въобще за сладките в Азербайджан може да се пише много, но истината е, че само ако ги опитате там ще усетите техния неустоим аромат и вкус. Навсякъде се продават и са разкошни, с истински, качествени продукти, няма растителни вредни мазнини, няма добавки и консерванти. 

Пригатвяла съм няколко рецепти в блога си от Азербайджан - сочинската баклава и довгата са едни от тях, различни, необичайни, но много вкусни, и двете по рецепта на Аля. Отдавна се каня да приготвя и още.

Рецептата за тези сладки намерих в БГ-мама, приготвена от Лабрекс.

Харесаха ми, колегите също ги одобриха, но изобщо не са това, което съм опитвала в Баку. Така че ще продължа да търся точната рецепта, може би трябва да погледна и в подарената ми книга с местни рецепти.

Ей ги, навитите, като кифлички:)



Необходими продукти тесто:

500 гр заквасена сметана
1 ч.л. сода за хляб
щипка сол
300 гр меко масло
2 с.л. коняк
брашно до еластично тесто


Плънка:
300 гр. смлени орехи
2,5 чаши захар
2 белтъка, разбити на сняг
канела 




Приготвяне:

Смесвате всичките продукти за плънката.
В 500 гр заквасена сметана добавете 1 равна ч.л.  сода за хляб, разбийте с тел, добавете щипка сол,  300 гр размекнато краве масло, разбийте с тел, сипете 2 с.л. коняк и брашно толкова, че да се получи еластично и не твърдо тесто. Оставете в хладилника за час.
След това разделете на топчета, около 8, всяко едно разточете сравнително тънко и разделете на 8 сектора. На всяко секторче сложете плънка и завийте като кифлички. Не се маже с яйце, печете в загрята фурна при температура 170-180 градуса  10-15 мин, зависи от фурната. Кифличките трябва да придобият златист загар. Препоръчва се да не се препичат, просто стават хрупкави, а иначе са страшно мекички. Готовите кифлички оваляйте в пудра захар. 
 







6 коментара:

  1. Много примамливи. Убедена съм- и вкусни.
    Тестото със заквасена сметана е много мекичко на допир. Правила съм подобно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Даре! И азобичам тестата със сметана.

      Изтриване
  2. Прекрасни са Веси.Азърбайджанската кухня е много богата и разнообразна, с чудесни старинни рецепти.Благодарности за идеята !
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, имат страхотни рецепти, непременно ще продължа да изпробвам и други.

      Изтриване