четвъртък, 21 ноември 2019 г.

Сладка баница с извара за деня на християнското семейство

В ден, като днешния си давам равносметка, в този напрегнат, вълчи, забързан и материален свят, къде е смисъла..., кое е важното, стойностното, истинското...
Денят на християнското семейство!
И ако днес (а и винаги) има нещо важно и ценно за мен в живота ми - това е моето семейство!
За мен то е святост! 
Техния живот, тяхното здраве, тяхното щастие - това е единствения ми смисъл. 
За тях дишам и живея, те са моето вчера, моето днес и моето утре, те са целият ми смислен живот, те са моето сърце и душа, те са достатъчни света ми да е щастлив и пълен. 
Всеки ден благодаря за този божи дар и се чувствам богоизбрана. 
Да си късметлия е безценно, но да оцениш, приемеш и пазиш подареното е съвсем друго.
Пожелавам го - здравото семейство - на всички добри хора, които не се страхуват да даряват любов, за да я получат обратно. 
На младите семейства и двойки желая да не се пестят, да загърбят егото си, и намерят ли човека, на когото да поднесат сърцето си - нека бъде всеотайно и завинаги, без сметки, задни мисли, мерки и теглилки!
И, има ли обич и доверие, тогава трудностите не разделят, а сплотяват, все повече, и повече!
Никога не спирайте да вярвате в това!
Защото "В дом, в който има любов, прошка, доброта, послушание, вяра, разбиране и загриженост -  в него живее и Бог!"

Днес ще приготвя питка, но ще се подсладим и с тази ужасно вкусна сладка баница, която придвидливо направих предния ден. Благодаря на Хриси  за отново страхотното попадение! Рецептата видях в "Животът може да е вкусен", и от там разбрах,  че сладката баница всъщност е на народната певица Надка Караджова.

 


Сладка  баница с извара



Продукти:

400 г кори за баница
4 яйца
180 г захар
180 мл олио
400 г кисело мляко
1/2 ч. л. сода бикарбонат

400 г извара (ползвах сладкарска)
50 г краве масло


за сиропа:
1 и 1/2 ч. ч. захар
2 ч. ч. вода
2 щипки сол
1/4 сока на лимон
ванилия





Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват на пяна, прибавя се олиото.
В киселото мляко се слага содата и като шупне се прибавя  към яйчената смес.
Тавата от фурната се намазва с олио. Поставя се един  лист от корите. Друг лист се слага в яйчената смес, изважда се веднага и както е накъсан се разпределя върху първият лист. Поставя се част от изварата с лъжица.
Следва цял лист, после отново натопен и разкъсан лист,  извара.
Редува се до свършване на всички кори, като се завършва с цяла кора.
Баницата се нарязва на квадрати и в разрезите с лъжица се налива разтопеното краве масло и останалата яйчена смес.
Пече се в предварително затоплена фурна на 180 градуса 25 минути и след това фурната се намаля на 160 градуса за още 20-25 минути. Моята фурна изглежда е силна, защото пекох около 20 мин на 160 и после около 20 на 150 и пак доста се зачерви, мисля, че беше готова още при първите 20 минути.



Докато баницата се пече се приготвя сиропа.
В тенджера се поставят водата и захарта. Сиропът се вари 5-6 минути, след което се добавят солта, сока от лимона и ванилията и се оставя се да изстине.
След като баницата е опечена се оставя да изстине, колкото тавата да не пари. Нарязва се отново и се залива със сиропа. 




Оставете хубаво да се охлади и тогава и се насладете!
Светъл и смирен празник!

12 коментара:

  1. Изглежда много апетитна тази баничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен много ми допадна, мака дъщерята преди малко да не одобри изварата вътре, а на мен именно тя ми допълва вкуса.

      Изтриване
  2. Веси,
    чудесен е празника днес, семейството е голяма ценност.Но и монашеството е ценност, защото душата и тялото се запазват в чистота.А и монасите се молят за всички нас - светските хора и ни помагат.Без молитвите на монасите светът скоро ще свърши.А без здраво семейство няма добра държава и възпитание на децата.
    Баницата ми се струва много сладка, бих я пробвала без сиропа.Иначе е чудесна съдейки по снимките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели, права си! Семейството е и въпрос на избор, освен на късмет. Хора, които нямат семейства по една или друга причина също могат да бъдат чисти, добродетелни и богоугодни, разбира се. Аз просто ценя, това, което ми е отредено и го защитавам с ум, сърце и всичко! Баницата определено е по-сочна сиропирана, ако те притеснява захарта може да подсладиш с друго, полезно - мед, кленов сироп...а може и да ме изнинадаш с нещо, като земестител, така, както само ти умееш - креативно!

      Изтриване
  3. Мила Веси, честит празник! Здрави и благословени бъдете! Баницата изглежда много вкусно и при теб и при Хирси. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Катенце, със закъснение - много щастие и във вашето прекрасно семейство! Хриси ми е голям подстрекател!

      Изтриване
  4. Честит празник на сплотеното ви и щастливо семейство!
    Толкова хубаво си го написала за празника и семейството, че аз няма какво повече да добавя, освен да ви пожелая уюта и топлината винаги да бъдат във вашият дом!
    Радвам се, че опита сладката баница и предполагам, че със сладкарската извара е станала уникална!
    Благодаря ти за доверието!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, отново да благодаря за поредната твоя рецепта, високо оценена не само от мен, но и от семейството ми, от приятели, колеги! Страхотни са не само рецептите ти, но и твоето мило отношение, симпатизирам и на вашето чудесно семейство и ми е много приятно да общуваме виртуално! Прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. Честит празник, Веси! Аз много го тача този празник, все гледам да го уважа с питка или друго българско ястие, но днес не успях, уви, останах само с торта. Баницата е страхотна! Пожелавам винаги във вашето семейство да има здраве, мир и любов! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, миличка! И аз много го ценя и винаги правя питка, понякога и бърза, но снощи си приготвих прекрасна, че и красива ми се получи, макар пак набързо. А ти, май се обърна и към тортите...? Бъдете и вие все така заедно, обичащи се и подкрепящи се, и най-вече здрави!

      Изтриване